FNV Bouw

datum: 20-06-2007 / bericht: 1 van 43

Demonstratie Brussel voor sociaal Europa

De Europese vakbeweging, European Trade Union Confederation, demonstreert woensdag 20 juni in Brussel voor het opnemen van sociale grondrechten in een eventuele Europese Grondwet. Een delegatie van FNV Bouw, waaronder voorzitter Dick van Haaster, neemt deel aan dit protest onder het motto 'Geen recht zonder grondrecht'.

Tijdens de Europese Top besluiten de regeringsleiders of de Europese Grondwet wordt doorgevoerd. De Europese vakbeweging vindt dat sociale aspecten weinig tot niet aan bod komen in deze grondwet. Daarom willen zij dat de sociale grondrechten uit het Europees Sociaal Handvest deel uitmaken van de grondwet.

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw: "De Europese Grondwet heeft een belangrijke rol in een socialer Europa. Europa en ook Den Haag proberen dit te voorkomen door afspraken over vakbondsrechten uit de grondwet te halen. Dit is onacceptabel."

In Nederland is in de wet verankerd dat bonden kunnen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Maar dat is niet in alle Europese landen voldoende vastgelegd. Werknemers zijn vrij zich te organiseren en actie te voeren om hun belangenstrijd kracht bij te zetten. Maar dat is niet in alle landen van de Europese Unie het geval.

Open grenzen zijn een realiteit, ook voor werknemers. Nederland moet volop meedoen in Europa anders missen we de boot. Maar het gaat niet alleen om economie, Europa moet ook sociaal zijn. Dat kan niet zonder een sterke Europese vakbeweging bereikt worden. Er zullen duidelijke normen en regels gesteld moeten worden over veilig en gezond werken. Er moeten duidelijke regels komen over de concurrentie op arbeidsvoorwaarden, over sociale zekerheid en pensioenregelingen, gestructureerd overleg met werkgevers, medezeggenschap in ondernemingen.

In totaal worden 4000 demonstranten verwacht; een international gezelschap vanuit landen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.