Gemeente Bedum


20 juni 2007
burgerjaarverslag 2006 Burgemeester Wilte Everts heeft zijn burgerjaarverslag over 2006 klaar. In het verslag gaat hij onder meer in op de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de wijze waarop de Bedumer bevolking vorig jaar bij het gemeentelijk beleid is betrokken. Het verslag kunt u (in pdf-formaat) downloaden). Een papieren exemplaar kan kosteloos worden besteld bij de gemeentelijke afdeling Voorlichting.

In de terugblik spreekt de burgemeester onder meer zijn verbazing uit over het feit dat uit onderzoeken is gebleken dat een betrekkelijk groot deel van de Bedumers vindt dat ze te weinig bij de vorming van gemeentelijk beleid worden betrokken. Uit het eind 2005 gehouden klanttevredenheidsonderzoek en uit de politiemonitor over dat jaar komt die klacht naar voren. Uit de monitor komt ook naar voren dat een betrekkelijk groot aantal ondervraagden vindt dat de gemeente buurtbewoners te weinig betrekt bij ontwikkelingen in de woonomgeving. Verbazend! Wat ik al eerder meldde: ons beleid is al sinds jaar en dag open, helder en consequent, Voordat er ook maar een schop de grond in gaat , worden plannen uitgebreid met de buurt doorgenomen en kunnen wensen kenbaar worden gemaakt. Hoe het anders beter moet, dat verneem ik graag., aldus Everts. In het verslag somt de burgemeester een aantal voorbeelden op waarin Bedumers nadrukkelijk betrokken zijn bij de totstandkoming van gemeentelijke plannen en projecten. Everts gaat verder in op inspraak en beïnvloeding van gemeentelijk beleid in relatie tot het vorig jaar vastgestelde structuurplan voor Bedum en Onderdendam. Over het door de groep Bijvank ingediende alternatieve structuurplan Bedum verdient beter meldt hij onder meer het volgende: Een gedegen stuk werk, daar niet van, dat echter op een aantal essentiële punten voorbij ging aan 'harde randvoorwaarden'; voorwaarden waaraan op geen enkele manier getornd kon worden. Randvoorwaarden, ook, die als uitgangspunt voor het gemeentelijke plan hadden gegolden. In de presentatie van de gemeentelijke plannen in de pers en op het internet zijn die randvoorwaarden helder gecommuniceerd. Na de presentatie van het 'alternatieve' plan ontspon zich een strijd die voornamelijk in de pers werd uitgevochten. Ik wil daar in dit bestek niet al te diep op ingaan; feit is dat realiteit en fictie wel eens vermengd werden en dat er twijfel werd gezaaid over zaken die bij voorbaat zo vast als een huis stonden. Overigens wordt de procedure rond de totstandkoming van het structuurplan zeer binnenkort tegen het licht gehouden door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De resultaten daarvan worden naar verwachting het komend najaar bekend.
In algemene zin merkt hij op dat het begrip inspraak niet moet worden verward met per definitie invloed. Ik heb nog wel eens het idee dat die invulling van het begrip bij sommige mensen en sommige belangengroeperingen post heeft gevat. 'Wij hebben ingesproken en dús verwachten we dat er ook daadwerkelijk wat mee gebeurt; dat wij onze ideeën ook, als het even kan integraal terug zien'. Zo werkt het vrees ik niet. In ons bestel is het 'de politiek' die weegt en die uiteindelijk het laatste woord heeft., meldt Everts.

Ook gaat hij in op het vorig jaar in de Bedumer raadzaal geïnstalleerde systeem waardoor het mogelijk is raads en commissievergaderingen live op de pc te volgen en de beelden achteraf te raadplegen. Het is natuurlijk afhankelijk van de agenda, maar de belangstelling voor de plaatselijke politiek houdt, zou je zeggen, niet over. Maar: de mogelijkheid om vergaderingen via internet te volgen, lijkt die bewering wat te logenstraffen. Er wordt toch op redelijk grote schaal gebruik gemaakt van het internet om de verrichtingen van de plaatselijke politiek te volgen. We beschikken weliswaar niet over heel gedetailleerde statistieken, duidelijk is wel dat het nieuwe systeem sinds de invoering medio 2006 al meer dan 3.000 keer is geraadpleegd. De live-uitzendingen worden elke keer door enkele tientallen belangstellenden bekeken. En achteraf worden de beelden 100 tot 200 keer geraadpleegd.() We hebben het systeem aangeschaft om de zogenaamde 'kloof' tussen bestuur en bestuurden wat te verkleinen. In die opzet lijken we alleszins geslaagd.

De burgemeester kondigt verder maatregelen aan om de interne afhandeling van correspondentie te verbeteren. Uit onderzoeken is gebleken dat die afhandeling niet optimaal is. Als gemeente moet je je kwetsbaar durven opstellen. Jezelf van tijd tot tijd een spiegel voorhouden en open durven staan voor kritiek leidt uiteindelijk tot een beter product en tot tevreden klanten. Over de samenwerking met de gemeenten Winsum en De Marne, waartoe vorig jaar de intentie werd uitgesproken, meldt de burgemeester: Ongeveer 11.000 inwoners. Een kleinschalig gemeentelijke apparaat. 'Ons kent ons'. Het heeft ontegenzeglijk voordelen. Korte lijnen tussen het bestuur, het ambtelijk apparaat, plaatselijke organisaties en instellingen, het bedrijfsleven, de man en vrouw in de straat. 'Small is beautiful'. Dat mag zo zijn; als gemeente lopen we zo langzamerhand wel tegen beperkingen aan. De organisatie is kwetsbaar: één ambtenaar die langdurig afwezig is en sommige zaken dreigen in het honderd te lopen en de dienstverlening komt in de knel. Van een herindeling van de zogenaamde BMW-gemeenten is volgens Everts echter geen sprake. Uitgangspunt is en blijft: gemeentelijke autonomie, maar gezamenlijk optrekken als dat tot meer efficiency, betere dienstverlening en financieel voordeel leidt.

In zijn jaarverslag over 2005 constateerde Everts dat de sites van de plaatselijke politieke partijen alles behalve up to date zijn. Dat blijkt nog steeds zo te zijn. Hoewel ik besef dat plaatselijke politiek bedrijven voor het leeuwendeel neer komt op de schouders van vrijwilligers die ook andere besognes aan het hoofd hebben, gaat er in mijn beleving toch een verkeerd signaal uit van die wat gebrekkige digitale dienstverlening door de politiek. Het internet is hét communicatiemiddel van de 21e eeuw. De generatie die nu richting volwassenheid gaat, gebruikt het net al als informatiebron nummer één. Maar ook bij andere generaties gaat het hard met het internetgebruik. Een gemiste kans als je daar als plaatselijke politieke partij niet adequaat op inspeelt