SARA


gepubliceerd op woensdag 20 juni 2007

SARA levert bijdrage aan CineGrid @ Holland Festival 2007

Van 17 tot 21 juni maakt een filmploeg van het Research Institute for Digital Media and Content van de Keio Universiteit uit Tokyo (Japan) ultrahoge-resolutie video-opnamen in Amsterdam van stadstaferelen en van 'Era la Notte', een voorstelling van het Holland Festival.

Het is voor het eerst dat in Europa video-opnamen worden gemaakt in 4K-resolutie, dat wil zeggen 4x High Definition-kwaliteit, 4096x2160 pixels per beeld. Uitsluitend in Japan is een zeer beperkt aantal camera's beschikbaar dat deze kwaliteit kan vastleggen.

Het consortium CineGrid Amsterdam heeft samenwerking gezocht met de Keio universiteit in Tokyo en CineGrid in de Verenigde Staten. In Nederland zijn, naast het Holland Festival, de volgende organisaties bij dit experiment betrokken: Waag Society, de Universiteit van Amsterdam, SURFnet en SARA.

SARA is medeverantwoordelijk voor de opslag van 20 TeraByte (20.000 GigaByte) data in het Amsterdam LightHouse en de connectiviteit van het LightHouse naar NetherLight. Het Amsterdam LightHouse, een samenwerkingsproject van UvA en SARA, is gericht op onderzoek naar geavanceerde netwerktechnologieën. NetherLight is het optische internetknooppunt voor academische researchnetwerken onder auspiciën van SURFnet. Als beheerder van NetherLight realiseert SARA, in opdracht van SURFnet, de internationale connectiviteit vanuit NetherLight.

De beelden worden live over internet naar instellingen in de VS, Japan, Zweden, Spanje en Tsjechië verzonden, maar tevens bij SARA opgeslagen voor onderzoeksdoeleinden.

Vrijdag 22 juni wordt in Pakhuis De Zwijger het opgenomen materiaal in 4K-kwaliteit getoond tijdens een speciale bijeenkomst die georganiseerd wordt door alle betrokken partijen.