Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

20 juni 2007, Utrecht

------

Ultimatum aan Koninklijke Talens

CNV Chemie en energie heeft een ultimatum gesteld aan verffabriek Koninklijke Talens uit Apeldoorn. Het ultimatum loopt af op woensdag 27 juni, 18.00 uur. Als Talens dan niet is ingegaan op de eisen voor een nieuwe cao, volgen er acties.

Bij Koninklijke Talens heerst al maanden onduidelijkheid over een nieuwe cao. Nadat de CNV-leden het cao-bod van Talens (van 12 april) unaniem hadden afgewezen, was er volgens de directie ruimte om verder te onderhandelen. "Maar dat stelde in de praktijk weinig voor", zegt CNV-onderhandelaar Hans Pasman. "De onderhandelingsruimte bleek zo marginaal, dat we uiteindelijk zelf een eindbod hebben gedaan. Als de directie daar niet op ingaat, heeft Talens een probleem. Jarenlang hebben de werknemers, ook vanwege de moeilijke situatie van het bedrijf, genoegen genomen met een salarisverhoging die onder het inflatieniveau lag. Nu willen ze graag weer eens een normale loonsverhoging. En terecht."

In het ultimatum eist CNV Chemie en energie in een eenjarige cao (van 1 april 2007 tot 1 april 2008) onder meer een loonsverhoging van:
* 2 procent per 1 april 2007

* 1 procent per 1 december 2007
Verder zal er slechts incidenteel met diensten geschoven mogen worden. Afspraken over flexibeler inzet van werknemers die verder gaan dan de Arbeidstijdenwet moeten eerst met de bonden worden overlegd.

Als Talens niet ingaat op de eisen, volgen er acties. Bij de verffabriek werken zo'n 200 mensen.