ChristenUnie


Pensioenrechten

Pensioenrechten

woensdag 20 juni 2007 10:29 Hans Blokland tijdens het debat over het meenemen van aanvullende pensioenrechten: "Ik wil graag collega Oomen-Ruijten feliciteren met haar rapport. Het meenemen van aanvullende pensioenrechten is geen vanzelfsprekende zaak. Als Nederland, in het pensioendebat toch een voorloper, al een veto overweegt bij nieuwe pensioenwetgeving geeft dat zeker te denken".

Blokland vervolgt: "Het is van groot belang dat er nieuwe stappen gezet worden om te zorgen voor een betere afstemming van de verschillende pensioensystemen. Naast afstemming is vooral de financiële houdbaarheid van verschillende systemen een punt van zorg.

Het is duidelijk dat niet iedereen kan instemmen met dit verslag. Want ten opzichte van het Commissievoorstel stelt de rapporteur voor om bij de overdracht geen uitzonderingen meer toe te laten. Ik heb nog wel een vraag. Wanneer de vrijstellingsmogelijkheid van artikel 9, lid 3 wordt geschrapt, worden lidstaten dan gestimuleerd om over te gaan tot een op kapitalisatie gebaseerd pensioensysteem?

In een Europese Unie, waarin mensen de vrijheid hebben om in verschillende lidstaten te werken, hoort een passend systeem van sociale zekerheid. Het meenemen van zelf opgebouwde pensioenrechten is dan wel een minimum".