Gemeente Capelle a/d IJssel

Project Herindeling Algeracorridor

Op maandag 11 juni zijn de eerste werkzaamheden gestart van het project Herindeling Algeracorridor in Capelle aan den IJssel. Hiermee willen we de doorstroming over de Algeracorridor verbeteren. Nu staan daar tijdens de spits files van en naar Krimpen aan den IJssel respectievelijk s ochtends en s avonds).

Het werk is opgedeeld in 3 delen:

1. 11 juni -20 juli verlengen en ophogen geluidsschermen: lichte verkeershinder buiten spits;

2. 23 juli-27 augustus herindeling Algeraweg: slechts één rijstrook in elke richting;

3. 27 augustus-24 september afrit Ketensedijk: afrit Ketensedijk afgesloten - volg omleiding.

Geluidsschermen

Langs de Algeraweg begint de aannemer op 11 juni met het weghalen van een deel van de oude geluidswering tussen het Capelseplein en de Algerabrug. Dit zal ongeveer twee weken duren (tot 22 juni). Aansluitend werkt hij ongeveer vier weken (tot 20 juli) aan de opbouw van een hoger en langer geluidsscherm (1). Dit is een voorwaarde voor de herindeling van de Algeraweg.

In verband hiermee sluit de aannemer een van de twee uitvoegstroken op de Abram van Rijckevorselweg af, vanuit de richting Rotterdam naar Krimpen aan den IJssel. Vervolgens wordt het verkeer richting Krimpen over de busbaan geleid. Dit uitsluitend tijdens de werktijden van 8.30 tot 15.30 uur. Hierdoor blijft de verkeersoverlast beperkt. Voor omwonenden kunnen de werkzaamheden geluidsoverlast opleveren.

Herindeling Algeraweg

Vanaf 23 juli tot 27 augustus start het werk aan de herindeling van de Algeraweg.

Tijdens deze werkzaamheden is per rijrichting slechts één rijstrook op de Algeraweg beschikbaar. Dit zal vertraging met zich meebrengen. Daarom heeft de gemeente Capelle aan den IJssel ervoor gekozen dit deel van het werk tijdens de zomervakantie en bouwvakperiode uit te voeren.

Door een nieuwe indeling van de weg is het mogelijk een extra rijstrook (2) vanuit de richting Rotterdam naar Krimpen aan den IJssel te realiseren. Hiermee kan de doorstroming naar Krimpen en ook de doorstroming vanuit Rotterdam naar Capelle aan den IJssel verbeteren. Wel zijn de nieuwe rijstroken smaller dan eerst. Daarom gaat, in verband met de verkeersveiligheid, na de werkzaamheden de maximumsnelheid op de Algeraweg omlaag van 80 km/h naar 50 km/h. Dit heeft een gunstig effect op geluid en luchtkwaliteit.

Ook wordt de opstelstrook op de Algeraweg voor het rechtsafslaande verkeer vanuit Krimpen naar Nieuwerkerk verlengd (3). Het linksafslaande en rechtdoorgaande verkeer in de richting Rotterdam kan dan beter doorgang vinden.

Busvervoer

Tijdens de herindeling van de Algeraweg hoeven geen bushaltes te worden afgesloten. Wel worden de busbanen gebruikt om in beide richtingen een rijbaan open te houden. Daarom zullen de bussen van Connexxion dezelfde vertraging oplopen als het overige verkeer.

Na afloop van de werkzaamheden gaat de bus weer over de busbaan rijden. Ook op de busbaan gaat de maximumsnelheid omlaag en wel van 80 km/h naar 70 km/h. Dit heeft een gunstig effect op het geluid en uitstoot van uitlaatgassen.

Afrit Ketensedijk

Vanaf 27 augustus tot 24 september wordt gewerkt aan de afslag vanaf Krimpen aan den IJssel naar de Ketensedijk. Beide afslagen zijn in die periode afgesloten. Hier wordt een omleidingsroute aangegeven. De wisselstrook over de Algerabrug blijft wel in gebruik als doorgaande strook naar het Capelseplein. Na de afrit Ketensedijk komt een extra baan voor rechtsafslaand verkeer richting Nijverheidsstraat (4). Hierdoor kan de doorstroming op de Algeraweg in de ochtendspits richting Capelseplein verbeteren.

Werktijden

Het werk aan de geluidsschermen vindt uitsluitend plaats op werkdagen van 8.30 tot 15.30 uur.

Tijdens het werk aan de Algeraweg en de afslag Ketensedijk werkt de aannemer in principe van 7.00 tot 16.00 uur tijdens werkdagen om geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Echter wanneer het werk uitloopt kan de aannemer naar eigen inzicht de werkdagen verlengen en eventueel zelfs dag en nacht en in de weekends doorgaan.

Financiën

Dit project wordt gefinancierd door de Stadsregio Rotterdam, de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel en de Provincie Zuid-Holland. De gemeente Capelle aan den IJssel voert de regie.

Proef afsluiting oprit Nijverheidsstraat

Na afronding van de werkzaamheden, in het vierde kwartaal van
2007 start de gemeente Capelle aan den IJssel een proef met het afsluiten van de oprit vanaf de Nijverheidsstraat naar de Algeraweg tijdens de avondspits (5). Hiermee wordt voorkomen dat invoegend verkeer de doorstroming van het verkeer op de Algeraweg naar Krimpen aan den IJssel belemmert.

Informatie

Voor meer informatie over deze werkzaamheden kunt u terecht bij het Informatiecentrum, telefoonnummer 2848484. Deze informatie staat ook op internet: www.capelleaandenijssel.nl. U kunt daar de folder downloaden voor eigen gebruik of om door te sturen aan uw kennissen, (zaken)relaties of werknemers, zodat ook zij met de werkzaamheden rekening kunnen houden.