Partij van de Arbeid

Tichelaar: 'Een werkelijke omslag'

20-06-2007 11:11

De PvdA in de Tweede Kamer is enthousiast over het 100-dagen beleidsprogramma van het kabinet. Fractievoorzitter Jacques Tichelaar: De PvdA beseft heel goed dat uitvoering van beleid alleen effectief is als je voldoende draagvlak hebt. Dat is de werkelijke omslag, die deze coalitie heeft gemaakt.

Het beleidsprogramma is een uitwerking van het coalitieakkoord, waarin ambitie en visie nader zijn verwoord in concreet afrekenbare doelen. Om het vertrouwen in de politiek te vergroten is het van groot belang dat deze doelen worden verwezenlijkt. En dat is hard nodig, want de verhouding tussen burgers en politiek is alles behalve optimaal.

Ook prijst de PvdA-fractievoorzitter de Nieuwe Nederlandse Helden (NNH). Het gaat hierbij om leraren, verpleegkundigen, vrijwilligers, mantelzorgers en alle anderen die hun eigen belang ontstijgen en zich inzetten voor een betere, hechtere samenleving. Op die helden moet je zuinig zijn, je moet ze serieus nemen en gebruik maken van hun kennis en ervaring.

Centraal in het beleidsprogramma staat de ambitie om de sociale cohesie te herstellen. Er wordt dan ook fors in het sociale fundament van Nederland geïnvesteerd. De PvdA is van mening dat alles op alles moet worden gezet om van 40 wijken binnen acht tot tien jaar krachtwijken te maken. Daarom pleit de PvdA voor een prestatieafspraak over internaten. Nog in deze periode moeten tenminste vijf internaten voor opvang van en onderwijs aan risicojongeren worden geopend. Want voor jongeren die echt niet willen, geldt: wijk uit, internaat in.

Een andere uitdaging voor de komende jaren is het op orde brengen van de publieke sector. De PvdA wil het beste uit mensen halen. Zowel uit leerlingen als uit de professionals voor de klas. Om dit mogelijk te maken pleit de PvdA voor een conciërge op iedere school. Zo komen leraren weer toe aan wat ze zouden moeten doen: lesgeven.

U vindt de volledige bijdrage van Tichelaar aan het kamerdebat in de bibliotheek.