Jongeren vaker betrokken bij verkeersongevallen

20.06.2007 / 12:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Prodrive training bv

Prodrive training bv

Lelystad, 20 juni 2007

Kans op verkeersongevallen bij jongeren ruim vier keer groter dan bij ervaren bestuurders

Jonge beginnende automobilisten (18-24 jaar) hebben een ruim vier keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders (30-59 jaar). Het risico van jonge mannen is zelfs ruim zes keer zo groot. De hoofdoorzaken hiervan zijn een gebrek aan rijervaring en 'de leeftijd' zelf. Deze gegevens blijken uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Hoogste tijd om in te grijpen, vindt verkeersveiligheids expert en meervoudig Nederlands Rally kampioen Paul Maaskant. Hij ontwikkelde daarom een speciale rijvaardigheidstraining voor jonge automobilisten. De Young Driver RijVaardigheidstraining.

Herkennen van gevaren
Paul Maaskant:'De reden van de hoge risico's die jongeren lopen in het verkeer moeten gezocht worden in het feit dat jongeren een vaak hoge risicoacceptatie hebben en door hun gebrek aan ervaring minder goed in staat zijn om gevaarlijke situaties te herkennen. Ook overschatten jonge bestuurders vaak hun eigen vaardigheden.' Met deze gegevens in het achterhoofd en de jarenlange ervaring in het op voortgezet niveau trainen van bestuurders in alle disciplines werd de Young Driver RijVaardigheidstraining ontwikkeld.

Young Driver Training
Deze training heeft als basis de rijvaardigheidstraining die Prodrive Training uitvoert op het moderne rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Speciaal voor de Young Drivers zijn er een aantal specifieke elementen aan de training toegevoegd. Bijvoorbeeld het maken van een noodstop met en zonder ABS in een auto van Prodrive. Hetzelfde geldt voor remmen en uitwijken maar dan mét en zonder passagiers. Dat scheelt gauw een wagenlengte in stopafstand. Bij de bermoefening leer je wat je moet doen als je toch in de berm bent gekomen. In de theorie gaan de trainers in op beter anticiperen en leren je hoe je gevaarlijke situaties herkent en voorkomt.

Nuttig en leerzaam
Op de baan van Prodrive kan men risico en slijtagevrij met de eigen auto aan de training deelnemen. Met z'n tweeën deelnemen kan ook. Twee deelnemers in één auto krijgen evenveel rijbeurten als individuele deelnemers. Eén trainer begeleidt maximaal 8 cursisten persoonlijk en met portofoons. De training bestaat uit 1 uur theorie en 5 uur praktijk en duurt van 09.00 tot 17.00, een lunch is inbegrepen.

15% korting gedurende de zomermaanden
Deze training is leuk en leerzaam als kado voor jonge bestuurders. Voor meer informatie of inschrijven voor de training kijkt u op www.prodrivetraining.nl/youngdriver of belt u met Prodrive, 0320-284688


---