Hulpverleningsdienst Groningen


Uithuizermeeden door vlammenzee verwoest

Landbouwbedrijf in Uithuizermeeden door vlammenzee verwoest
Gepubliceerd: 20 juni 2007, 09:30
Dinsdagnacht heeft een grote brand aan de Dwarsweg in Uithuizermeeden twee grote landbouwschuren en het bijbehorende woonhuis volledig in de as gelegd.
De bewoners ontdekten rond 02.00 uur dat er brand was in een van de schuren en sloegen alarm. De eigenaar heeft samen met zijn zoon nog enkele landbouwvoertuigen uit de schuur kunnen rijden, voordat deze ten prooi zouden vallen aan de vlammen. Bij aankomst van het brandweerkorps van Eemsmond sloegen de vlammen al uit het dak. Na de opschaling naar middelbrand, werd 10 minuten later het nader bericht 'grote brand' gegeven omdat ook de tweede schuur begon te branden. Brandweer Eemsmond 1 en 2 kregen vervolgens assistentie van brandweer Bierum. Ook werd ondersteunend materieel (waaronder groot watertransport, dompelpomp, commando- en
ademluchtcontainer) aangevoerd vanuit Delfzijl en Groningen. Voor de bluswatervoorziening werd gebruik gemaakt van de gracht rondom het complex. Met behulp van het grootwatertransport werd de gracht continu bijgevuld.

Het vuur greep zo snel om zich heen dat de schuren en de boerderij, inclusief het woongedeelte, ondanks de grote brandweerinzet niet meer te redden waren. In een van de schuren bevonden zich enkele brandstoftanks. De tanks zijn, samen met de inhoud ervan, volledig opgebrand.
Op de daken van een van de schuren en het woongedeelte lagen asbesthoudende dakplaten. door de hitte zijn deze geknapt en delen van de platen zijn rondom de boerderij terechtgekomen. Twee woningen in de omgeving stonden vol in de rook. Vanwege de rookoverlast en het asbestrisico, heeft de politie de bewoners geadviseerd hun woningen tijdelijk te verlaten. Zij hebben elders onderdak gekregen. In de loop van de ochtend konden de bewoners terug naar hun eigen woning.

Na ruim vier uur blussen, werd tegen 06.00 uur het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen van de brandende restanten zal naar verwachting nog een groot deel van de dag voortduren. Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend. Zodra de restanten zijn afgekoeld, zal de technische recherche van Regiopolitie Groningen starten met het onderzoek.