Nieuw-Vlaamse Alliantie


Oorsprongsbenaming voor Hasseltse jenever (20/06/07)

Europees Parlement plaatst jenever op lijst beschermde kwaliteitsproducten.

Het Europees Parlement heeft in plenaire zitting een definitief besluit genomen over de definitie, aanduiding, presentatie en etikettering van gedistilleerde dranken. Deze verordening kent onder meer een herkomstbenaming toe aan jenever. Daardoor genieten verschillende soorten Vlaamse jenever, waaronder de Hasseltse, Balegemse en Oost-Vlaamse graanjenever, voortaan een universele bescherming.

De oorsprongbenaming geeft aan dat de producten in kwestie verbonden zijn aan een streek. Dit kan zijn door de specifieke bereidingswijze of de gebruikte ingrediënten eigen aan een bepaalde streek. Voor jenever betekent dit dat de naam jenever vanaf nu enkel nog gebruikt mag worden indien hij werd gestookt in Vlaanderen, Nederland en enkele delen van Frankrijk en Duitsland. De nieuwe oorsprongbenaming zal vanaf nu gelden voor Hasseltse en Balegemse jenever en voor verschillende soorten jenevers uit Oost-Vlaanderen.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels wijst op het grote belang van deze erkenning: "Door deze Europese bescherming krijgt de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten en tegelijk wordt er voor gezorgd dat de consument ze (h)erkent als een eerlijk streekproduct. Met deze verordening heeft het Europees Parlement opnieuw bewezen dat de interne markt er in de eerste plaats is om de eerlijke handel in kwaliteitsproducten te promoten en de consument te beschermen. Reeds sinds 1992 bouwt Europa aan de bescherming van streekproducten en vandaag was het de beurt aan de sterke dranken, die steunen op een rijke traditie."

Het stuk van de verordening over de oorsprongsbenaming was reeds rond bij de stemming in januari in de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees Parlement. De reden van het uitstel voor de plenaire stemming was grote onenigheid over de definitie van "wodka". Uiteindelijk werd er een compromis goedgekeurd dat stelt dat indien wodka uit aardappelen of graan wordt gemaakt, er geen melding van de grondstoffen moet worden gemaakt op het etiket. Als wodka uit een andere grondstof wordt gemaakt (appels, druiven, ...) moet dit duidelijk op het etiket zijn aangegeven. Dit compromis kan ook rekenen op een akkoord met de Europese Raad.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu