FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil morgen concrete informatie van Barclays en consortium

Morgen voert de wereldorganisatie van vakbonden (UNI) een gesprek met Barclays in Londen, terwijl in Nederland een gesprek plaatsvindt tussen vakbonden het consortium van Royal Bank of Scotland/Banco Santander/Fortis.

Naast de garantie van beide partijen dat er geen gedwongen ontslagen vallen als gevolg van een fusie of overname wil FNV Bondgenoten meer duidelijkheid over hoe een mogelijke fusie met of overname van ABN AMRO in de praktijk zijn beslag zal krijgen en hoe de continuïteit van de onderneming wordt gewaarborgd.

Fred Polhout, die namens FNV Bondgenoten deelneemt aan de UNI: "De afgelopen weken hebben nog niet de informatie opgeleverd die we nodig hebben om de werknemers van ABN AMRO naar behoren te informeren. Wereldwijd zal een overname van ABN AMRO door Barclays ook consequenties hebben voor de werkgelegenheid. De UNI wacht nog steeds op concrete informatie van zowel Barclays als het consortium."

In Amsterdam vindt donderdagmiddag het gesprek plaats tussen de Nederlandse vakbonden en het consortium. Hoog op de agenda staat de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen ten gevolge van een fusie met het consortium. Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten bij Fortis: "We zijn benieuwd hoe Fortis na de overname inhoud geeft aan de belofte van topman Votron. Die gaf vorige week aan dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Daar zullen we Fortis aan houden en we zullen de twee andere partners in het consortium vragen zich bij de belofte van Fortis aan te sluiten.''

In alle gesprekken met ABN AMRO, Barclays en/of het consortium van Royal Bank of Scotland/Banco Santander/Fortis zet FNV Bondgenoten in op de UNI-eisen. UNI heeft in een verklaring aangedrongen op snelle en volledige informatie met betrekking tot de biedingen van zowel Barclays als het consortium. Daarbij eist UNI dat betrokken bedrijven de garantie geven dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Polhout: "Als blijkt dat een fusie of overname inderdaad onafwendbaar is, dan willen wij boter bij de vis: wij zullen elke bieding beoordelen op enerzijds de omvang van werkgelegenheid die verloren gaat en anderzijds de geboden garanties en voorzieningen aan medewerkers die hun huidige arbeidsplek verliezen. Daarnaast is uiteraard de continuïteit van de onderneming voor ons van groot belang."

Bij ABN AMRO werken in Nederland circa 24.000 mensen; bij Fortis Nederland circa 12.000 mensen.

---