FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: uitsluiten NBBU- uitzendbureaus van controle rare zet minister Donner

Een rare zet, dat noemt FNV Bondgenoten de beslissing van minister Donner van Sociale Zaken om 400 uitzendbureaus van de NBBU uit te zonderen van recente handhavingafspraken in de uitzendbranche.

"We hebben onlangs met Donner afspraken gemaakt over controle op naleving van cao's om buitenlandse werknemers te beschermen', zegt Marcel Nuyten, bestuurder FNV Bondgenoten. "Vervolgens geeft hij 400 uitzendbureaus een vrijbrief om diezelfde regels aan hun laars te lappen."

FNV Bondgenoten maakte onlangs met de grootste werkgeversorganisatie in de uitzendbranche, de ABU, afspraken over de handhaving van de cao. Dit is onder andere van belang voor de controle op de gelijke beloning van buitenlandse uitzendkrachten. Minister Donner heeft die afspraken algemeen verbindend verklaard, maar de NBBU dispensatie verleend. Dat betekent dat voor alle uitzendbureaus in Nederland controle op handhaving geldt, behalve voor de 400 bureaus die aangesloten zijn bij NBBU. Voor die bureaus is er geen controle op de handhaving van de cao mogelijk. De Arbeidsinspectie controleert alleen de - lagere - wettelijke niveaus. Ongelijke beloning van (buitenlandse) uitzendkrachten blijft dan dus mogelijk.

---