VVD


20-6-2007

10 miljoen mensen op de vlucht. Waarheen?

Wereldvluchtelingendag: VVD´er Hennis-Plasschaert doet oproep tot beter gecoördineerd asielbeleid in EU.

Na een jarenlange daling van het aantal vluchtelingen, nemen de aantallen sinds vorig jaar weer toe, zo meldde de UNHCR gisteren. Brandhaarden als Irak zorgen voor groeiende vluchtelingenstromen, ook richting de Europese Unie. Niet alleen illegale immigranten die vanuit economische motieven zijn vertrokken bereiken onze grenzen, maar ook mensen die het volste recht hebben op een vluchtelingenstatus. Echter, duidelijk is dat 70% van de mensen die wegens oorlog, vervolging, intolerantie en/of andere vormen van geweld zijn gevlucht, worden opgevangen in de regio (in het land zelf of in de buurlanden). Slechts een klein deel van de groep vluchtelingen (die vooral bestaat uit Afghanen, Irakezen, Soedanezen en Somaliërs) klopt aan bij de Europese Unie.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Door onze angst voor te grote stromen migranten naar de Europese Unie, richten we ons met name op restrictieve maatregelen. Maatregelen die ervoor zorgen dat migranten de grenzen niet bereiken of zo snel mogelijk worden teruggestuurd. Onder de grote groepen illegale migranten bevinden zich echter ook vluchtelingen. Duidelijk moet zijn dat een restrictief migratiebeleid verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Zij die recht hebben op bescherming, mogen niet het slachtoffer worden van een volledig vertroebeld migratiedebat."

"Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. Vele volkeren hebben een periode gekend waarin zij op de vlucht waren voor anderen die hun leven en dat van hun familie bedreigden. Het is een internationale plicht deze mensen te horen en opvang te bieden, in de regio of elders. In deze globaliserende wereld bewegen steeds meer mensen vrij van A naar B. Waar ze maar heen willen en weer terug. Vluchtelingen zijn in principe niet anders, alleen kunnen ze niet meer terug terwijl ze dat wel graag willen."

Morgen wordt in Straatsburg gestemd over een initiatief-voorstel dat ingaat op de huidige stand van zaken als het gaat om de praktische samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van asiel. Tijdens een Europese top in Tampere (1999) is vastgelegd dat de Europese Unie in 2010 moet beschikken over een uniforme asielprocedure en asielstatus. Dit is herbevestigd in het Haags programma (2004). De lidstaten hebben hiertoe dus zelf besloten. Echter, de praktijk laat een ander plaatje zien. Het zal bijzonder moeilijk worden om die deadline ook daadwerkelijk te halen. Het Europees Parlement raadt de lidstaten in dit rapport daarom ondermeer aan haast te maken met de afstemming van de nationale asielprocedures, met het opzetten van een mechanisme om de asiellasten eerlijker te verdelen evenals een gezamenlijke database met informatie over de landen van oorsprong.


---