VVD


20-6-2007

Europarlement zet discussie over Galileo op scherp

Vandaag heeft het Europees Parlement in een resolutie over de financiering van het Europees programma voor satellietradionavigatie (Galileo) aangegeven dat de meerjarenbegroting voor 2007-2013 gewijzigd moet worden.

Door het onverwachte wegvallen van het Publiek-Private-Partnerschap (PPP) zit de Europese Commissie, naast het al verwachte tekort, met een extra gat in de begroting van 2,4 miljard voor de komende 6 jaren. Ongeveer 0,32% van de totale begroting voor 2008-2013.

"Tijdens de onderhandelingen met de Raad over de meerjarenbegroting heeft het Europees Parlement al meerdere malen aangegeven dat 1 miljard niet voldoende zou zijn voor het Galileo-programma. De Raad hield echter voet bij stuk. Nu we ook nog geconfronteerd worden met het wegvallen van het Publiek-Private-Partnerschap, lijkt een wijziging van de meerjarenbegroting haast onvermijdelijk", aldus VVD-europarlementariër Jan Mulder, lid van de begrotingscommissie en voormalig lid van het onderhandelingsteam van het Europees Parlement voor de meerjarenbegroting 2007-2013.

Jan Mulder: "De financiering van het ontstane gat in de begroting mag niet ten koste gaan van initiatieven zoals het 7e kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling en het kaderprogramma voor concurrentie en innovatievermogen, die onder hetzelfde begrotingshoofdstuk vallen. Dit zijn onderdelen waar al eerder fors op is gekort door de Raad en waar Nederland al lange tijd netto-ontvanger is."

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert, lid van de transportcommissie van het Europees Parlement: "Galileo heeft Europa veel te bieden. Naast dat het systeem tal van civiele en militaire toepassingen heeft, is het nauwkeuriger dan het Amerikaanse GPS-systeem. Bovendien is het niet verstandig om achter te blijven bij Rusland en China die momenteel ook een eigen systeem bouwen. De enige vraag die rest is de financiering van het project. Nu het bedrijfsleven zich terugtrekt, verwacht ik daadkracht van zowel Commissie als Raad. Doel blijft een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven. Ik verwacht dan ook van de Commissie dat zij zal blijven streven naar een Publiek-Privaat-Partnerschap. Tot die tijd is het een kwestie van prioriteiten stellen."

In september van dit jaar zal de Europese Commissie hoogstwaarschijnlijk met een nieuw voorstel komen voor de financiering van het Galileo-programma.