Ministerie van Defensie

ACTUEEL

20-06-2007 13:19

Engels âthank youâ voor samenwerking in bosniÃ

De Britten maken zich op om te vertrekken uit Banja Luka in Bosnië. Daarmee komt tevens een einde aan 15 jaar samenwerking met Nederland in het gebied. In een brief aan zijn Nederlandse ambtgenoot, generaal Dick Berlijn, toont Chef Defensie Staf, Sir Jock Stirrup, zijn dankbaarheid voor deze periode met de Hollanders. Ook wenst hij ze veel succes met het voortzetten van de EUFOR-missie.

Stirrup blikt terug op de beginperiode toen Nederland VN-waarnemers en gevechtstroepen inzette voor UNPROFOR. De samenwerking sindsdien uitte zich in het leveren van manoeuvretroepen, stafofficieren en ondersteuning in IFOR, SFOR en sinds december 2004 EUFOR. De bevolking van Bosnië-Herzegovina kon, zo schrijft de Britse Chief of the Defence Staff, hun normale leven weer oppakken, mede dankzij de inzet van Nederlandse militairen.

De samenwerking tussen Groot-Brittannië en Nederland zet zich voort in Afghanistan. âDergelijke missies tonen de goede relatie tussen onze twee landen op het gebied van defensie en veiligheid en de speciale band tussen onze krijgsmachtenâ, laat Stirrup weten.

Gerelateerde links:
Detachementen Bosnië