Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Binckhorstlaan, Den Haag

Den Haag, 20 juni 2007

Omgevallen muur na brand in een parkeergarage

Vanmorgen rond half negen is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een parkeergarage op het terrein van Het Motorhuis aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Een deel van de gevel is hierbij omgevallen op vijf geparkeerde autos in de naast gelegen Uranusstraat. Niemand raakte hierbij gewond.

De losstaande parkeergarage bevindt zich op het achterterrein van het autobedrijf en grenst aan de Uranusstraat. In de parkeergarage bevonden zich ongeveer honderd en vijftig autos, waaronder nieuwe, inruil- en verhuurautos. Onder de in- en oprit bevindt zich een berging van de garage waar de brand door onbekende oorzaak is ontstaan. Door de brand en mogelijk door een ontploffing is een muur van een gevel met een afmeting van ongeveer tien meter breed en een hoogte van twee meter omgevallen op vijf geparkeerde autos. Deze autos raakten hierdoor zwaar beschadigd.

De brand en het omvallen van de muur werd ontdekt door medewerkers van een tegenover gelegen kantoorgebouw. De meldcentrale van de brandweer kreeg meerdere meldingen binnen van omstanders en kantoorpersoneel. Bij aankomst van de brandweer stond de berging onder de in- en afrit volledig in brand en lag de omgevallen muur op straat. De brandweer had de brand snel onder controle en zette meerdere blusvoertuigen in om de brand te bestrijden. Door de brand moest de stroom in het bouwwerk worden uitgeschakeld waardoor ook een verderop gelegen kantoorgebouw zonder stroom kwam te zitten en mensen kwamen vast te zitten in de liften. De brandweer zette hiervoor extra personeel in om deze mensen uit de liften te bevrijden. De directie van Het Motorhuis heeft na de stroomuitval besloten zijn gebouw te ontruimen en kwamen de ongeveer tachtig medewerkers tijdelijk op straat te staan.

De brand veroorzaakte een zwarte rookontwikkeling waardoor een deel van de geparkeerde autos in de garage werden bevuild met zwarte roetdeeltjes. De schade aan de autos en het gebouw kon vanmorgen nog niet exact worden vastgesteld maar is aanzienlijk. Een bouwkundige van de gemeente Den Haag heeft de constructie beoordeeld en constateerde dat de sterkte van de constructie door de brand niet was aangetast. Na afloop konden de medewerkers en kantoorpersoneel weer terug naar hun eigen werkplek. Het energiebedrijf heeft het kantoorgebouw weer aangesloten op de netstroomvoorziening.