Gemeente Barneveld


Verkeersveiligheid in Barneveld toegenomen

Afbeelding bij bericht

De verkeersveiligheid in de gemeente Barneveld is in de periode 2003 t/m 2005 toegenomen. Dat blijkt uit de brochure 'Gevaarlijke kruispunten en Wegvakken Gelderland' van het ROVG (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland).

In de periode 2003 t/m 2005 was in Barneveld sprake van zeven gevaarlijke kruispunten en zeven gevaarlijke wegvakken. Ter vergelijking: in de perioe 1999 t/m 2001 waren dit er nog respectievelijk veertien en zestien.I

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Barneveld werk gemaakt van het verhogen van de verkeersveiligheid. De gemeente heeft onder andere gelden beschikbaar gesteld voor de aanleg van rotondes, het aanbrengen van middengeleiders en het actualiseren van verkeerslichtinstallaties

Ook na 2005 is de gemeente doorgegaan met het verbeteren van de verkeersveiligheid. De effecten daarvan zijn nog niet meegenomen in de brochure van het ROVG.

Kruispunten
Van de zeven gevaarlijke kruispunten is in vier gevallen de gemeente Barneveld beheerder. Voor andere kruispunten is óf de provincie óf het rijk verantwoordelijk. Ten aanzien van de gemeentelijke kruispunten is het volgende bekend:


1. Kruispunt Amersfoortsestraat-Plantagelaan: in 2005 is een rotonde aangelegd, maar de effecten daarvan zijn nog niet opgenomen in de rapportage van het ROVG;


2. Kruispunt Garderbroekerweg-Kapweg: in 2005 zijn een plateau aangelegd en is een 60 km/u-zone van kracht geworden. Ook hiervan zijn de effecten nog niet meegenomen.


3. Kruispunt Burgemeester Kuntzelaan-Van Dompselaerstraat-Langstraat: ten aanzien van dit kruispunt zal nader onderzoek moeten uitwijzen of sprake is van "echte" verkeersongevallen. In het verleden hebben hier met name parkeerongevallen plaatsgevonden.


4. Kruispunt Baron van Nagellstraat-Verbindingsweg: ook hiervoor zal in de komende periode een onderzoek worden uitgevoerd.

Wegvakken
Van de zeven wegvakken zijn er twee in beheer bij de gemeente Barneveld. In alle andere gevallen is de provincie Gelderland beheerder.


1. Wegvak Baron van Nagellstraat tussen de Verbindingsweg en de De Ruijterlaan: onderzoek moet in de komende periode uitwijzen waarom dit wegvak als 'gevaarlijk' wordt aangemerkt.


2. Wegvak Drieënhuizerweg tussen de Krollerweg en de Veluweweg: ook voor dit wegvak moet nader onderzoek uitwijzen wat er aan de hand is en welke maatregelen eventueel moeten worden genomen.

Barneveld, 20 juni 2007
Persbericht 07060
Mutatiedatum 20/06/2007