Gemeente Barneveld


Minicontainer voor papier in Kootwijkerbroek en Stroe

Afbeelding bij bericht

Vanaf 1 oktober 2007 krijgen de huishoudens in Kootwijkerbroek en Stroe een blauwe minicontainer. Voor de huishoudens betekent dit, dat ze heel gemakkelijk hun oud papier en karton kunnen scheiden van het restafval. De inzameling vindt op een nieuwe manier plaats: eens per maand op de zaterdagochtenden met een gemeentelijk inzamelvoertuig met chauffeur, maar met beladers van de verenigingen die nu ook al het oud papier ophalen!

Beter oud papier van het restafval scheiden!
Op dit moment wordt het oud papier in Kootwijkerbroek en Stroe door vrijwilligers van verenigingen ingezameld. Op zichzelf loopt dat goed, maar uit eerdere proeven met de blauwe minicontainer bleek dat er veel méér oud papier wordt ingezameld. Mensen zijn eerder geneigd om verpakkingsmateriaal als theedoosjes, macaronipakjes etc. in de blauwe container te deponeren dan het apart te houden voor het oud papier. Om de betrokkenheid van de verenigingen te waarborgen (en daarmee hun inkomsten), is besloten om het legen van de containers op de zaterdagen te laten plaatsvinden. De gemeente zorgt dan voor een inzamelwagen met chauffeur en de verenigingen zorgen voor de beladers.

Verwacht wordt dat er 20% oud papier extra wordt ingezameld. Dat zou betekenen, dat op jaarbasis naar verwachting meer dan 42.000 kilo restafval minder wordt ingezameld. Omdat restafval wordt verbrand en daarvoor moet worden betaald, levert het uitsparen geld op om op de maandelijkse zaterdagochtenden een vuilniswagen met chauffeur te kunnen laten rijden. Als het percentage van 20% extra oud papier wordt gehaald, is er zelfs een kleine besparing van ca. 1.000 per jaar mogelijk.

Informatie
Alle huishoudens die een blauwe minicontainer krijgen, worden vooraf uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe inzamelwijze van oud papier en karton. Met de verenigingen die bij de inzameling zijn betrokken, zijn al gesprekken gevoerd. Ook is afgesproken dat de beladers, een vaste groep vrijwilligers, een speciale instructie krijgen. Dit is voornamelijk een veiligheidsinstructie waarvoor een certificaat moet worden behaald.

Barneveld, 20 juni 2007
Persbericht 07062
Mutatiedatum 20/06/2007