Gemeente Epe


Geen geheime beloften aan Eper bouwmarkt

In de Stentor van 19 juni 2007 staat een onjuist bericht met de kop "Geheime beloften aan Formido". Het Eper college van Burgemeester en Wethouders heeft in 1999 niet in het diepste geheim keiharde toezeggingen gedaan aan de Eper Formido. Daarnaast heeft het college in deze zaak niets geheim willen houden. Hieronder staan alle feiten rond dit onderwerp op een rij.

Besluit 1999
Het niet openbare collegebesluit van 1999 is al in 2000 ingetrokken. De betrokkenen zijn hiervan indertijd meteen door het college per brief op de hoogte gesteld. Bovendien is in diverse openbare gerechtelijke procedures het besluit van 1999 behandeld. Ook in de toenmalige raadscommissie van januari 2002 heeft het college de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem, die betrekking had op het besluit van 1999, aan de orde gesteld. Van geheimhouding of het bewust in standhouden daarvan is dus geen enkele sprake.

Geen toezeggingen
Evenmin zijn aan geen van de bouwmarkten toezeggingen gedaan. Tussen 2000 en 2004 hebben een tweetal civielrechtelijke en één bestuursrechterlijke procedure gediend bij de rechtbank in Zutphen en het Gerechtshof in Arnhem. Hierbij zijn onder meer de complete dossiers en de gemeentelijke besluitvorming beoordeeld. Uit de verschillende openbare terechtzittingen en uitspraken is van onjuist handelen van de gemeente niets gebleken. Alle vorderingen tegen de gemeente zijn door de rechtbank afgewezen.

Het niet openbare besluit van het college van maart 1999 had betrekking op tegenstrijdige rapportages van de Formido en Gamma. Deze rapportages gingen over de uitbreidingsmogelijkheden van verkoopvloeroppervlak in het dorp Epe. Het college koos ervoor, mede op basis van advisering van het stedenbouwkundig adviesbureau Witpaard, om in te stemmen met de uitbreidingsmogelijkheden van de bestaande Formido en niet in te stemmen met de nieuwe vestiging van een Gamma. In 2000 is dit besluit ingetrokken.

Niet openbare besluiten
Het is overigens niet ongebruikelijk dat colleges niet openbare besluiten nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er sprake is van onderhandelingen of gerechtelijke procedures.