PvdA Europees parlement


Wél EU-geld voor Galileo

20 juni 2007

Thijs Berman Er moet wél geld worden vrijgemaakt voor het Galileoproject. Dit blijkt uit de plenaire stemming over een resolutie zojuist in het Europees Parlement. De Raad besloot eerder geen geld op tafel te leggen voor verdere financiering van het EU-satellietproject.

In de resolutie roept het Europees Parlement de Europese Commissie op om met een nieuw voorstel voor financiering te komen. PvdA-europarlementariër Thijs Berman (Begrotingscommissie) vindt het project van enorm belang voor de EU, niet in de laatste plaats voor het bedrijfsleven. "Er zijn zoveel meer mogelijkheden met het navigatiesysteem onder Galileo in vergelijking met het Amerikaanse GPS. Het is meer precies en het maakt de EU niet afhankelijk van Amerikaanse belangen. Het kost nu 2,4 miljard, maar de EU kan dit systeem straks ook weer doorverkopen met alle commerciële voordelen vandien."

Zijn PvdA-collega uit de Transportcommissie Jan Marinus Wiersma ondersteunt de resolutie van harte: "Als het project strandt, straalt dat negatief af op de EU."

Ook zijn er geluiden dat Nederland interesse heeft om het Galileo-project te gebruiken voor het rekeningrijden. Van de dertig geplande satellieten is er al eentje gelanceerd. Het is nog steeds de bedoeling om het Galileo-project in 2012 operatief te hebben. Daarom moet er snel een keuze gemaakt worden hoe het satellietsysteem te financieren.

Als het Europees Parlement het hoog wil spelen, kan ze de EU-begroting in de plenaire zitting in oktober afkeuren indien Raad en Commissie geen gehoor geven aan deze resolutie en géén geld vrijmaken voor Galileo. Het is de bedoeling dat ook de ministers Bos (Financiën) en Eurlings (Verkeer) de knoop doorhakken over het voortzetten van Galileo. Dit besluit zullen ze in het najaar nemen.