PvdA Europees parlement


Europa voor slapersrechten

20 juni 2007

Ieke van den Burg Pensioenen opgebouwd in het buitenland mogen niet meer bevroren worden, maar moeten meegroeien met de prestaties van pensioenfondsen, besloot het Europees Parlement vandaag in Straatsburg.

Nederlanders die een deel van hun leven elders in de EU gewerkt hebben, behouden zo een waardevast pensioen. PvdA-europarlementariƫr Ieke van den Burg is tevreden dat het Europees Parlement concreet iets wil gaan regelen voor Nederlanders die elders in de EU gaan werken en gewerkt hebben.

Het Europees Parlement reageert vandaag op een eerder voorstel van de Europese Commissie om pensioenen volledig mee te kunnen nemen in de EU. EU-voorzitter Duitsland probeerde het voorstel in de Raad te verwateren, waardoor er eigenlijk niets meer geregeld wordt. "Nederland heeft zich daarom terecht in de Raad al tegen dit voorstel uitgesproken", aldus Ieke van den Burg.

"Het verwijt van Duitse zijde dat de problemen met dit dossier aan de Nederlandse opstelling te wijten zijn, is volkomen misplaatst. Het is juist de minimalistische opstelling van de Duitse regering die geleid heeft tot de tegenstellingen. Het voorstel zoals dat nu door het Europees Parlement aanvaard is, biedt een goed uitgangspunt voor vervolgoverleg met de Raad."

In het voorstel van het Europees Parlement wordt een aantal zaken geregeld voor mensen die concreet met grensoverschrijdende pensioenen te maken hebben, zoals de slapersrechten bij het verlaten van een fonds en de entreedrempels bij het toetreden tot een fonds. Het aantal jaren dat je wel premie betaalt maar geen pensioenrechten opbouwt in een pensioenfonds, wordt daardoor lager. Van den Burg: "We doen hier een concreet voorstel om mobiliteit van werknemers in de EU te bevorderen. Ik ben daarom erg teleurgesteld dat de pensioenkoepels en de sociale partners in het Europees Pensioen Forum deze problematiek niet voortvarender hebben opgepakt."