VVD


20-6-2007

Nederlanders positief over Europese vlag


- Laatste Eurobarometer-resultaten geven een stijging van 7% steun voor EU aan sinds herfst 2006 -

Uit het vandaag gepubliceerde Eurobarometer-rapport blijkt dat 77% van de Nederlanders positief is over het lidmaatschap van de EU. Ook blijkt dat 80% van de Nederlanders de Europese vlag positief beoordeelt. Dit is ook boven het Europese gemiddelde van 78%.

De Nederlanders hebben op dit moment duidelijk positievere gevoelens bij de EU dan in de herfst 2006. Er is een stijging van 7 procent, dat is het derde hoogste stijgingspercentage (Spanje is koploper met een stijging van 11 procent). VVD-eurofractievoorzitter Jules Maaten is aangenaam verrast door de resultaten: "Hieruit blijkt dat Nederlanders positiever over Europa zijn dan veel politici denken. Hopelijk zet het ook Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen aan het denken over zijn opmerking dat hij met de verwijdering van de vlag uit het nieuwe verdrag 'alle symbolen van een superstaat heeft weten te schrappen'. We moeten ophouden met praten over een superstaat die toch niemand wil."

'Het is verrassend dat de Nederlanders de meest fanatieke club lidmaatschap-supporters zijn. Dit bewijst nog maar eens dat de nee tegen de grondwet geen nee tegen Europa was.'

Ook de Nederlandse steun voor het Europees Parlement ligt boven het gemiddelde: "Toch ook bemoedigend om te zien dat 60 procent van de ondervraagde Nederlanders vertrouwensvol tegenover het Europees Parlement staat. Hiermee komen we boven het Europees gemiddelde van 56%. Mijn Britse collega's hebben minder geluk want slecht 33% van hun kiezers heeft vertrouwen in dit Europese huis.", concludeert Maaten.

U vindt het volledige rapport door te klikken op deze link: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb67/eb_67_first_en.pdf