Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 20 juni 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/SPO/U.07.01150 - Onderwerp
Vervolgbrief balietarieven

Geachte voorzitter,

Zoals aangekondigd in mijn brief van 24 mei 2007 (DGP/SPO/U.07.01146) met antwoord op de gestelde vragen inzake balietarieven van 23 mei, informeer ik u over de reactie van de consumentenorganisaties vertegenwoordigd in het Locov1 op de voorgenomen wijziging van de balietarieven door NS per 1 juni 2007.

Allereerst wil ik u ­ in aanvulling op mijn eerdere brief - erop wijzen dat de consumenten- organisaties en NS in 2004 hebben afgesproken dat NS de opbrengsten van de balietoeslag zal besteden aan extra serviceverlening. NS overlegt over de concrete besteding regelmatig in het Locov met de consumentenorganisaties, aangezien zij hierover meebeslissen.

Bovendien wil ik u melden dat de consumentenorganisaties en NS onlangs hebben afgesproken dat NS het voornemen inzake de balietarieven op één punt aanpast: wanneer een reiziger twee producten aan de balie koopt waarvan één niet beschikbaar is bij de kaartautomaat, zal er aan de balie ook voor het product dat wel beschikbaar is via de kaartautomaat geen balietoeslag in rekening zal worden gebracht.


1 De consumentenorganisaties die zijn vertegenwoordigd in het Locov zijn: de ANWB, de Consumentenbond, de Chronisch Zieken en GehandicaptenRaad (CG-Raad), de fietsersbond, de Landelijke Studentenvakbond, de Ouderenbonden CSO en de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER). Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGP/SPO/U.07.01150

Zoals ik in mijn brief van 24 mei heb aangegeven, heb ik NS en de consumenten- organisaties gewezen op het feit dat NS, op basis van de Wp2000 en het Bp2000, over het voornemen formeel advies had moeten vragen van de consumentenorganisaties. Ik heb mijn medewerkers dit in de Locov-vergadering van 25 mei laten toelichten en de reactie van de consumentenorganisaties laten vragen.

De consumentenorganisaties vinden het begrijpelijk dat de balietoeslag geldt voor kaarten die beschikbaar zijn via de kaartautomaat: nu er meer kaartsoorten uit de kaartautomaat komen, gaat de balietoeslag dus ook voor meer kaartsoorten gelden. De consumenten- organisaties lieten in de Locov-vergadering weten dat wat hen betreft met boven- genoemde afspraak met NS de angel uit het voorstel is gehaald. Daarom hebben ze geen bezwaar tegen de door NS voorgenomen wijziging van de balietarieven en vinden ze een formele adviesprocedure niet nodig. Wel hebben ze NS gevraagd om in bijzondere gevallen flexibel en menselijk om te gaan met de uitvoering van de balietoeslag. NS heeft toegezegd dat dit onderdeel is van het vakmanschap van de servicemedewerkers.

Gelet op dit alles heeft het geen zin meer om NS alsnog te verplichten om formeel advies te vragen de wijziging van de balietarieven, die NS inmiddels heeft ingevoerd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---