Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer wil meer kunststof recyclen

Burgers ondersteunen actief kunststofrecyclingsbeleid

20-06-2007

Minister Cramer (Ruimte en Milieu) wil het percentage kunststofrecycling opvoeren naar ruim 40% in 2012. De huidige wetgeving gaat uit van ruim 30% hergebruik. Het hogere percentage betekent een besparing van 250 kiloton CO2, vergelijkbaar met het electriciteitsgebruik van 100.000 huishoudens. Dit maakte de minister vandaag bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De minister voelt zich gesteund door de uitkomsten van een onderzoek onder consumenten van TNO-NIPO. 87% van de burgers in Nederland vindt het belangrijk dat de overheid maatregelen neemt om het verpakkingsafval te verminderen.
Minister Cramer meldde de Kamer vandaag dat zij verwacht op korte termijn een raamovereenkomst te sluiten met het bedrijfsleven en de gemeenten. Inzet is recycling van kunststofverpakkingen te verhogen van ruim 30% naar ruim 40%. Het bedrijfsleven betaalt de inzameling, de gemeenten organiseren de inzameling. Voor het bedrijfsleven komt er één heffing die de huidige verpakkingenbelasting, de verwijderingsbijdrage voor verpakkingen en de bijdrage die bedrijven moeten leveren voor het opruimen van zwerfafval, vervangt.

Steun consumenten
De minister wil zich er hard voor maken om de recycling van kunststofverpakkingen op te voeren, omdat daar veel winst voor het milieu te halen valt. Uit een consumentenonderzoek dat vandaag bekend werd, blijkt dat de meerderheid de minister hierin steunt. 87% van de burgers vindt het belangrijk tot heel belangrijk dat de overheid maatregelen neemt om het verpakkingsafval te verminderen. 45% van de burgers vindt dat overheid, bedrijfsleven en zij zelf verantwoordelijk zijn voor het beperken van verpakkingsafval. Om verpakkingsafval te verminderen kiezen burgers in volgorde de volgende maatregelen:
* hergebruik van verpakkingsmaterialen door fabrikanten stimuleren (56%)

* verplichting van de overheid om minder verpakkingen te gebruiken (45%)

* meer verpakkingsmaterialen naast glas en papier apart inzamelen (42%)

Meer informatie


* Dossier Verpakkingen

* Dossier Zwerfafval