Gemeente Hoorn


Meer tijd nodig voor uitzoeken voor- en nadelen vervangende huisvesting Copernicus

20 juni 2007 - College volgt advies schoolbestuur om nog geen besluit te nemen - B en W hebben meer tijd en informatie nodig om een goede keus te maken tussen het treffen van structurele maatregelen om gebouw Nieuwe Steen 11 voor 100 procent veilig te maken of tijdelijke vervangende huisvesting te realiseren.

Zowel het plan van aanpak om in het bestaande gebouw maatregelen te treffen als alternatieve huisvesting zijn voor gemeente en schoolbestuur bespreekbaar. Het bestuur van de school, daarin gesteund door de medezeggenschapsraad, heeft het college in zijn advies van 19 juni gevraagd nu nog geen definitieve keus te maken en de alternatieven goed te laten meewegen. Dinsdag 26 juni neemt het college, na overleg met het schoolbestuur, een definitief besluit. Op vrijdag 29 juni is er een informatiebijeenkomst. Zowel de school als de gemeente erkennen dat er aan iedere oplossing voor- en nadelen zitten en dat geen enkele oplossing ideaal is. Het gaat er nu om, om daarbinnen de beste oplossing te vinden. Uitgangspunt is dat de leerlingen van Copernicus op 27 augustus terecht kunnen in een veilig schoolgebouw.

Op 8 juni besloten schoolbestuur en gemeentebestuur het gebouw Nieuwe Steen 11 tijdelijk te sluiten nadat op drie plaatsen asbeststof op de grond was gevonden. Hoewel leerlingen, personeel en gebruikers blijkens metingen geen gezondheidsrisico hebben gelopen, is direct besloten elk potentieel risico in de toekomst uit te sluiten.

De afgelopen week hebben school en gemeente koortsachtig gewerkt aan een plan van aanpak voor het treffen van structurele maatregelen aan gebouw Nieuwe Steen 11. Doel was om elk potentieel risico op nieuwe asbestbesmetting in de toekomst uit te sluiten. Naast een 100 procent veilige oplossing, wilden school en gemeente ook een visueel acceptabele oplossing. Dat plan is nu gereed. Uitvoering van dit plan kost echter veel geld en inspanning. College en schoolbestuur staan nu voor de vraag of vervangende huisvesting een betere oplossing is. Als er wordt gekozen voor tijdelijk vervangende huisvesting is voorwaarde dat er op tijd een goede plek beschikbaar is. Verder zijn bereikbaarheid en schoolorganisatorische zaken van belang. Vaststaat dat vervangende tijdelijke huisvesting een noodoplossing is die maximaal vijf jaar kan duren.