GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Racisme voortaan in heel Europa bestraft

Straatsburg, 20 juni 2007 - Het Europees Parlement stemt morgen over nieuwe Europese wetgeving om racisme en vreemdelingenhaat in Europa strafbaar te stellen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt het een goed voorstel. Het publiekelijk aanzetten tot geweld of haat tegen personen op grond van ras, huidskleur of godsdienst in alle lidstaten kan straks worden bestraft met minimale maximumstraffen van één tot drie jaar gevangenis.

Ook het publiekelijk vergoeilijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide wordt strafbaar, mits deze met racistische of xenofobische motieven gepaard gaan. "Na jarenlange onderhandelingen komt er nu een compromis tussen lidstaten die geen algemeen verbod op het ontkennen van een genocide willen, en lidstaten die dit nu al strafbaar stellen. In landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België is het ontkennen van de holocaust al strafbaar en zijn de sancties daar nog strenger", aldus Buitenweg.

Buitenweg vervolgt dat de verschillen in het bestrijden van racistische uitingen tussen de lidstaten gevoelig ligt: "Racisme en vreemdelingenhaat vormen nog steeds een groot probleem in alle Europese lidstaten. Dat is onmiskenbaar en er is zelfs sprake van een toename. Maar sommige rotopmerkingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting. In landen als Frankrijk en Duitsland worden racistische uitingen vaker bestraft dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Scandinavische landen. Het Duits Voorzitterschap hecht veel waarde aan een Europese aanpak en het is hun gelukt om een akkoord te bereiken".


------------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa