Gemeente Rhenen


Wethouder Marius Guichelaar over de Wmo

Marius Guichelaar is de verantwoordelijke wethouder voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hij vertelt wat hij belangrijk vindt aan de wet.

wethouder Marius Guichelaar "Bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat de gemeente Rhenen uit van de eigen kracht van burgers. Dat wil zeker niet zeggen dat de gemeente niks doet. De gemeente vindt het juist belangrijk om diegene die zichzelf of anderen helpt om aan de samenleving mee te doen, te ondersteunen. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld door de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg, die belangrijk werk verrichten om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen om zo te participeren aan de samenleving. Dit kan ook door een veel bredere inzet van het wijkbeheer,omdat de gemeente het belangrijk vindt dat burgers zélf met ideeën komen die leefbaarheid in hun wijk of kern ten goede komen."

"Niet iedereen kan alles op eigen kracht. Dat beseft de gemeente maar al te goed. De gemeente zorgt daarom voor een goed vangnet van Wmo-voorzieningen (zoals bijv. scootmobielen, rolstoelen en woningaanpassingen) en Wmo-diensten (zoals huishoudelijke hulp). Voor diegenen die daar recht op hebben, verstrekt de gemeente deze voorzieningen of diensten. Daarbij kiest de gemeente voor kwaliteit. Zo heeft de gemeente bij de aanbesteding van huishoudelijke hulp en zorg gekozen voor het Zeeuws Model waarbij kwaliteit van de te leveren diensten voorop staat."