Gemeente Arnhem

Anders Wonen: speciale woningen voor speciale Arnhemmers (20 juni 2007)
De gemeente Arnhem, Volkshuisvesting Arnhem en de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Arnhem - Veluwevallei (RIBW) hebben onder de noemer Anders Wonen een speciale woonvorm ontwikkeld voor mensen die vanwege psychische problemen noch in een zorginstelling, noch in een normale woning kunnen wonen. Daarvoor is hun gedrag te onaangepast. Niet uit onwil, maar uit onmacht. Voor deze mensen komen vijf eenvoudige woonunits te staan op een in onbruik geraakte doodlopende weg bij het Olympusplein. De initiatiefnemers hopen de woonunits dit najaar in gebruik te kunnen nemen.

Met de beoogde doelgroep van Anders Wonen (over het algemeen mannen, meest al op leeftijd) is binnen het bestaande woonaanbod in Arnhem al van alles geprobeerd. Zonder succes. Geen enkele bestaande woonvorm blijkt geschikt te zijn. En zo wisselen de meesten pogingen om zelfstandig of begeleid te wonen noodgedwongen af met perioden van een zwervend bestaan.

Ook deze Arnhemmers hebben recht op een eigen plek en passend onderdak. Omdat bestaande woonomgevingen en bestaande woonvormen niet geschikt zijn, is gekeken wat er speciaal voor deze groep mensen ontwikkeld kan worden in de stad. Ervaringen elders leren leert dat de doelgroep het meest gebaat is bij een hele eenvoudige, zelfstandige woonvorm. Eentje waarin men niet midden tussen de mensen zit en waar wat soepelere leefregels gehanteerd kunnen worden. Maar wel met de nodige begeleiding en zorg op de achtergrond.

Zo is uiteindelijk het concept Anders Wonen ontwikkeld: eenvoudige verplaatsbare woonunits met een keukentje, een douche- en toiletblok en een zit- en een slaapgedeelte. Alles in één ruimte. In totaal komen er vijf van zulke units. RIBW, Volkshuisvesting en de gemeente menen hier een uiterst geschikte plek voor te hebben gevonden aan een in onbruik geraakte doodlopende weg tussen de busbaan bij het Olympusplein en de afgesloten oprit naar de Batavierenweg . Het gaat om een plek voor maximaal vijf jaar, vanwege de toekomstplannen voor dit gebied (Centrum Zuid). Gemeente, RIBW en Volkshuisvesting benutten deze tijd om te kijken of Anders Wonen aanslaat en om naar een definitieve locatie te zoeken.

28764 bytes Meer info
179822 bytes Plattegrond