Melkprijs Campina in augustus 5 cent hoger dan in juni

20.06.2007 / 17:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Campina

Campina

http://www.campina.nl

Zaltbommel, 20 juni 2007

Melkprijs Campina in augustus 5 cent hoger dan in juni

De voorschotmelkprijs die Campina betaalt aan haar leden, zal in augustus van dit jaar zo'n vijf cent per kilo melk hoger zijn dan in juni. Melkveehouders zullen op hun meknota ervaren dat het normale seizoensmatige patroon dit jaar wordt versterkt door de positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt.
De maandelijkse voorschotprijs van Campina komt daarmee verder boven die in 2006 te liggen.

Het resultaat van Campina in 2007 en daarmee de melkprijs wordt vesterkt door een positieve uitkomst van de onderhandelingen met afnemers in Duitsland over de verkoopprijzen voor basis-consumptiezuivel, zoals melk, yoghurt en kwark. De noodzakelijke en door Campina veelvuldig bepleite prijsverhoging kon gerealiseerd worden. Ook boekt Campina vooruitgang in de opbrengsten van caseïnaat en zijn eerste positieve signalen zichtbaar in de kaasmarkt. Daarentegen was het door de sterke concurrentie in Nederland in veel mindere mate mogelijk om de noodzakelijke prijsverhogingen in basis-consumptiezuivel door te voeren. Campina heeft ook in 2007 te maken met versnelde afbouw van de EU-zuivelsteun en kostenstijgingen van energie en verpakkingen.
Campina kent een heldere, transparante manier om het resultaat uit te betalen, bijvoorbeeld met een heldere verdeling over melkeiwit en melkvet, over de seizoenen en over voorschot en nabetaling. Veehouders kunnen er daardoor met hun bedrijfsvoering op inspelen, zoals met veevoeding en het afkalfpatroon.

Gegarandeerde toeslag
Onderdeel van de heldere melkprijsbepaling is dat Campina werkt met seizoensheffingen en - toeslagen, om te stimuleren dat er minder melk wordt aangeleverd in het voorjaar en meer melk in het najaar. Dit leidt tot voordelen in de markt en tot een optimale bezetting van productiebedrijven en melkophaalwagens, wat het resultaat van Campina ten goede komt en daarmee de melkprijs voor de leden. In de maanden februari tot en met juni geldt een seizoensheffing van 0,9 cent per kilo melk, terwijl er elk jaar van augustus tot en met november een gegarandeerde toeslag geldt van 3,6 cent per kilo melk. De seizoenstoeslag komt bovenop de voorschotprijs die Campina elke maand vaststelt. Deze voorschotprijs komt op jaarbasis overeen met 95 procent van de verwachte contante eindprijs, die weer wordt bepaald door het resultaat van Campina. Het voorschotbedrag van Campina is nu al hoger dan in 2006. Als 2007 zich zo verder ontwikkelt als het zich nu laat aanzien, zal het voorschot over heel 2007 duidelijk hoger zijn dan over 2006. Dat is logisch; als de verwachte contante eindprijs stijgt, stijgt het maandelijkse voorschot ook.

//////////////////////