Ingezonden persbericht


Persbericht 14 juni 2007

Op 20 juni 2007, Wereldvluchtelingendag, vraagt SAMAH aandacht voor het actuele thema 'Jongeren in vreemdelingenbewaring' door middel van ronde tafel gesprekken met jonge asielzoekers en een speciaal voor deze dag gemaakte documentaire.

SAMAH, de landelijke belangenorganisatie voor jonge asielzoekers, organiseert op 20 juni 2007 de conferentie 'Jongeren in vreemdelingenbewaring'. SAMAH wil op deze middag gezamenlijk nieuwe perspectieven ontwikkelen en tot aanbevelingen komen over opvang en begeleiding van uitgeprocedeerde jonge asielzoekers in vreemdelingenbewaring. Op deze dag zal een documentaire getoond worden met ervaringsverhalen van jonge asielzoekers en de jongeren zullen zelf vragen stellen aan staatssecretaris Albayrak. SAMAH ontvangt veel signalen van jongeren die in vreemdelingenbewaring zitten. Jongeren weten vaak niet waar ze aan toe zijn en medewerkers zijn vaak niet geschoold om uitgeprocedeerde jonge asielzoekers te begeleiden. SAMAH vraagt daarom aandacht voor hun moeilijke positie. Staatssecretaris Albayrak zal zich de komende maanden bezig houden met de herijking van het ama- en ex-ama beleid. Het is daarom belangrijk om nu, samen met de jongeren, tot aanbevelingen te komen voor dit nieuwe beleid. Op de besloten conferentie van 20 juni 2007 worden daarom belanghebbenden uit het werkveld met de jongeren in contact gebracht om gezamenlijk tot deze aanbevelingen te komen.

Het programma van de conferentie ziet er als volgt uit:

14.00 uur Els van Mourik, directeur SAMAH en Marius Ernsting, directeur bijzondere projecten Humanitas openen de conferentie Inleiding door dagvoorzitter Esther-Clair Sasabone 14.10 uur Jongeren aan het woord - documentaire deel 1 14.20 uur Presentatie: SAMAH en jongeren in vreemdelingenbewaring - Marijke Smelt-Brouwer, projectleider SAMAH 14.30 uur Jongeren aan het woord - documentaire deel 2 14.40 uur Jongeren in gesprek met mevrouw Albayrak 15.10 uur Overhandiging brieven van jongeren
Afsluitende reactie door mevrouw Albayrak 15.20 uur Pauze
15.50 uur Presentatie: Ervaringen van medewerkers Justitiële Jeugdinstellingen- Marijke Smelt-Brouwer, projectleider SAMAH 16.00 uur Ronde tafelgesprekken
16.45 uur Impressie ronde tafelgesprekken door Esther-Clair Sasabone 17.00 uur Afsluiting
17.15 uur Borrel

De documentaire, die speciaal gemaakt is voor deze dag, zal verhalen laten zien van jonge alleenstaande asielzoekers die geruime tijd in vreemdelingenbewaring hebben gezeten. Zij vertellen over hun ervaring daar en het leven als jonge asielzoeker zonder papieren. Op vrijdagavond 15 juni 2007, van 22.00 uur tot 23.00 uur, zal er bij de Nederlandse Moslim Omroep een vooraankondiging plaats vinden, waarbij aandacht wordt besteed aan de documentaire en de conferentie.

SAMAH organiseert elk jaar op wereldvluchtelingendag een evenement. Vorig jaar was dit een voetbaltoernooi met jongeren uit Guinee en Sierra Leone . Via evenementen op bijvoorbeeld Wereldvluchtelingendag creëert SAMAH de mogelijkheid om jonge asielzoekers actief te betrekken bij maatschappelijke discussies, ontmoetingen en activiteiten. Dit jaar is gekozen voor het actuele thema 'jongeren in vreemdelingenbewaring'.