Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200606904/1
(Dwangsom van de gemeente tegen "AH to go" aan Oudegracht Utrecht) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft opgelegd aan Albert Heijn om het nuttigen van etenswaar in "AH to go" aan de Oudegracht (hoek Viestraat/Oudegracht) in Utrecht te beëindigen. De gemeente heeft "AH to go" opgedragen om bordjes of waarschuwingsstickers aan te brengen boven de inpaktafels met de tekst "consumptie niet toegestaan" en om klanten er op aan te spreken dat het nuttigen van consumpties in de winkel niet is toegestaan. In de supermarkt zijn in de winkel achter een glazen pui twee 1.20 meter hoge tafels geplaatst die waren voorzien van een bak servetten en een bordje met de tekst "eet u smakelijk". Het gemeentebestuur is van mening dat hier sprake is van illegale horeca-activiteiten en heeft Albert Heijn daarom een dwangsom opgelegd. Albert Heijn bestrijdt dat de gemeente bevoegd was om maatregelen te treffen. Volgens hem is de formule van "AH to go" in overeenstemming met het begrip detailhandel.


* 200606965/1
(Bouwvergunning uitbreiding schoolgebouw Breda) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend aan NHTV Internationale Hogeschool Breda voor het uitbreiden en renoveren van een schoolgebouw aan de Sibeliuslaan in die gemeente. Een aantal omwonenden is tegen de bouwvergunning, omdat het bouwplan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Volgens de omwonenden heeft de bouw tot gevolg dat het bebouwingspercentage het maximum dat het bestemmingsplan op dat perceel toelaat, zal overschrijden. Ook zijn de omwonenden van mening dat de berekening van het benodigde aantal parkeerplaatsen om verschillende redenen onjuist is. Ten slotte vinden zij dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de te verwachten parkeer- en verkeersoverlast.

* 200607757/1
(Milieuvergunning voor vliegen met modelvliegtuigen in Dordrecht) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend aan "Radiovliegclub Red Eagles" voor het vliegen met modelvliegtuigen op het Sportpark Schenkeldijk in Dordrecht. Het gemeentebestuur heeft de vergunning verleend voor een periode van vijf jaar. Een omwonende van het sportpark is tegen de milieuvergunning. Omdat er in de nabijheid van zijn woning wordt gevlogen met de modelvliegtuigen, is hij bang dat een modelvliegtuig op of nabij zijn woning neerstort, zodat sprake is van een onveilige situatie. Verder vreest hij voor geluidoverlast.


* 200607848/1
(Verzoek Brabants Dagblad om openbaarmaking documenten provincie Noord-Brabant)
Uitspraak over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het verzoek van het Brabants Dagblad om inzage in documenten met betrekking tot de afvloeiingsregeling die is getroffen met drie (voormalige) ambtenaren van de provincie. De provincie doet hierbij een beroep op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van die drie ambtenaren. De afwijzing heeft ook betrekking op het verzoek om inzage in stukken met betrekking tot alle provincieambtenaren die de afgelopen 25 jaar met een afvloeiingsregeling zijn vertrokken, omdat zij niet meer binnen de provinciale organisatie functioneerden. Volgens het provinciebestuur bestaan die stukken niet en kan hij ze dus ook niet openbaar maken. Het Brabants Dagblad doet dit verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De rechtbank in Den Bosch heeft een eerder beroep van het dagblad gegrond verklaard en het afwijzingsbesluit gedeeltelijk vernietigd, omdat de provincie zich volgens de rechtbank niet mag beroepen op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de werknemers. Zowel het Brabants Dagblad als het provinciebestuur komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.


* 200608254/1
(Hoogte vergoeding in verband met aanleg HSL en verbreding Rijksweg 16)
Uitspraak over de hoogte van de vergoeding van de kosten die Intergas N.V. heeft gemaakt bij het verleggen van kabels en leidingen in verband met de aanleg van de HSL-Zuid en de verbreding van de Rijksweg 16. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft een groot deel van de kosten vergoed. Wat de overige kosten betreft is naar de mening van de minister geen sprake van "daadwerkelijk gemaakte kosten", die direct verband houden met de aanleg van de HSL. Deze kosten komen volgens de minister dan ook niet in aanmerking voor vergoeding. Intergas N.V. is het daar niet mee eens en komt, nadat de rechtbank Breda haar eerdere beroep ongegrond heeft verklaard, in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200608350/1
(Bestemmingsplan Groenoord Driehoek van de gemeente Spijkenisse) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan Groenoord Driehoek van de gemeente Spijkenisse. Het plan maakt de herinrichting en de verplaatsing van het bestaande woonwagencentrum Groenoord mogelijk. Een eigenaar van een woonwagen in Groenoord is tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie. Volgens hem had de bestemming "groenvoorzieningen" een andere bestemming moeten krijgen, namelijk "recreatieve doeleinden". Hij houdt sinds 1997 op zijn grondgebied hobbymatig een aantal paarden en hij heeft zonder bouwvergunning een gedraineerde paardenbak en -stal gebouwd. Met de wijziging van de bestemming kan hij naar eigen zeggen zijn activiteiten legaal voortzetten. Hij beroept zich erop dat het college van burgemeester en wethouders van Spijkenisse hem een toezegging heeft gedaan dat er in het gebied ruimte is voor een paardenbak en stal en een aantal paarden.

* 200608967/1
(Bestemmingsplan "Merenwijk" van de gemeente Leiden) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Merenwijk" van de gemeente Leiden. Het plan voorziet hoofdzakelijk in een bundeling van bestaande bestemmingsplannen voor het gebied dat ligt tussen de gemeentegrens met Warmond, de Slaaghsloot, de spoorlijn Leiden-Haarlem/Amsterdam, en het boezemwater De Zijl. Een aantal inwoners van Oegstgeest is van mening dat de provincie geen goedkeuring had mogen verlenen aan de aanduiding "tunnel" op het deel van het plan met de bestemming "Spoorwegdoeleinden". Deze aanduiding maakt de aanleg mogelijk van een spoorwegtunnel tussen de Merenwijk en de woonwijk Poelgeest in Oegstgeest. Het gebruik van de tunnel leidt volgens hen tot een onaanvaardbare verslechtering van met name de geluidssituatie en de luchtkwaliteit. De provincie heeft goedkeuring aan de aanduiding "tunnel" verleend, omdat een overeenkomst tussen de gemeenten Leiden en Oegstgeest om de spoortunnel te schrappen op het moment dat de provincie het goedkeuringsbesluit nam, nog niet door de gemeenteraad van Leiden was bekrachtigd.