Dienstenbond CNV

Nieuws

20 juni 2007

Cao-onderhandelingen optiek stukgelopen

De cao-onderhandelingen met de werkgevers in de optiek zijn mislukt. CNV Dienstenbond verwijt de optiekwerkgevers een 'verkeerde kruideniersmentaliteit op het verkeerde moment'. Nooit eerder ging het in de detailhandel en ook in de optiek zo goed. Zo bezien zijn de voorstellen van de werkgevers optiek schrijnend te noemen.

De werkgevers willen in de eerste ziekteweken (4 tot 6 weken) nog maar 90% doorbetalen. Nergens in de detailhandel is dit het geval. Daarnaast wil de werkgever bovenschaligen, die nog steeds en masse worden aangenomen, gedeeltelijk niet meenemen in de loonsverhoging.

Daarnaast willen de werkgevers de zondagstoeslag met 50% verlagen. Voor de drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam willen zij die zelfs helemaal elimineren. Voor CNV Dienstenbond is dat onaanvaardbaar. Jeroen Warnaar, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Juist nu de economie zich zo gunstig ontwikkelt en er zo'n grote vraag is naar personeel zijn dit voorstellen waarmee de sector zichzelf in de vingers snijdt. Op termijn creëer je met de ze voorstellen een probleem voor jezelf op de arbeidsmarkt. Het paard achter de wagen spannen heet zoiets!"

CNV Dienstenbond is verbaasd over de ruwe opstelling van de werkgevers. Warnaar: "Zeker als je nagaat dat wij bereid zijn geweest mee te denken over flexibilisering en de problematiek achter de bovenschaligheid." In de optiekbranche zijn ruim 7000 mensen actief. Het gaat om bekende zaken als Pearle, Hans Anders en Het Huis en ongeveer 1350 andere ondernemers (2100 vestigingen).