Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 20 juni 2007

Persbericht

Eerste Waterschap lid van Het Klimaatverbond!

Waterschap Rivierenland sluit zich vandaag als eerste waterschap aan bij het Klimaatverbond. Dit maakte de Vereniging Klimaatverbond Nederland, kortweg Het Klimaatverbond vandaag bekend op haar Algemene Ledenvergadering in Den Haag. Het Klimaatverbond verenigt Nederlandse gemeenten en provincies en nu dus ook waterschappen die hun verantwoording nemen en daadkrachtig werken aan het verankeren van een beter klimaatbeleid en de uitvoering ervan op lokaal niveau. Zowel bij het voorkomen van klimaatverandering als bij het omgaan met de inmiddels onvermijdelijke veranderingen.

Waterschap Rivierenland beheert de dijken en het watersysteem tussen de grote rivieren vanaf de Duitse grens tot en met Kinderdijk in Zuid Holland. Waterschap Rivierenland ervaart van dichtbij welke problemen en aanpassingen de klimaatveranderingen met zich meebrengen. Zonder aanpak aan de bron (minder uitstoot) wordt de aanpak van wateroverlast en veiligheid tegen overstromingen dweilen met de kraan open. De klimaatveranderingen leiden immers tot stijging van de zeespiegel en tot hogere rivierwaterstanden a.g.v. pieken in de neerslag. Juist daarom is het van belang dat ook waterschappen laten zien dat zij ook aan het tegengaan van klimaatverandering werken. Het Klimaatverbond is dan ook zeer verheugd Waterschap Rivierenland als eerste lid te verwelkomen. Met name omdat zij voorop lopen en onder meer over een klimaatneutraal hoofdkantoor beschikken.

Het nieuwe waterschapskantoor gebruikt geen gas voor de verwarming maar maakt gebruik van warmte/koude opslag. Dat veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Ook zijn er maar 400 werkplekken voor de 500 kantoormedewerkers, waardoor zo'n 20% minder bouwvolume nodig was. Ook dat bespaart energie. Sinds het begin van dit jaar wordt de resterende CO2-uitstoot van dit kantoor en van de werkkilometers, circa 800 ton CO2, gecompenseerd met bosaanplant.

De volgende stap die Rivierenland binnenkort zal gaan zetten is extra energiemaatregelen nemen bij haar zuiveringen en gemalen. Deze maatregelen worden momenteel uitgewerkt en in de begroting opgenomen. Energiebesparing en het beperken van de CO2-uitstoot is door het Algemeen Bestuur van het waterschap tot prioriteit benoemd.

Einde persbericht