European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/48

Brussel, 20 juni 2007

11048/07 (Presse 146)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in de Comoren

De Europese Unie spreekt haar bezorgdheid uit over de ontwikkeling van de situatie in de Comoren: zij staat afkeurend tegenover de organisatie van de eerste ronde van de presidentsverkiezing op het autonome eiland Anjouan door de autoriteiten van Anjouan, ondanks de beslissing van de regering van de Unie der Comoren om die verkiezing uit te stellen tot 17 juni 2007.

De Europese Unie onderschrijft het communiqué van de Afrikaanse Unie die de door de autoriteiten van Anjouan georganiseerde verkiezingen ongeldig acht omdat er geen troepen van de Afrikaanse Unie waren om de verkiezingen veilig te laten verlopen, en geen internationale waarnemers.

De Europese Unie steunt de inspanningen die de Afrikaanse Unie, in samenwerking met de andere vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap in de Comoren, levert om met de autoriteiten van Anjouan te onderhandelen over een oplossing voor deze crisis en op Anjouan democratische verkiezingen te houden.

De Europese Unie roept alle partijen in de Comoren op om, met de hulp van de internationale gemeenschap, een vreedzame regeling te treffen voor de geschillen in verband met de bevoegdheden van de Unie en de autonome eilanden, en om de nationale eenheid te behouden. Zij verzoekt de autoriteiten van de Comoren het nodige te doen om het functioneren van de instellingen te verbeteren.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11048/07 (Presse 146)