Wethouders volgen welstandsadvies bijna altijd op


Onderzoek vakblad Oog voor Welstand

AMSTERDAM, 20070618 -- Wethouders leggen zelden het advies van de welstandscommissie naast zich neer. Dat blijkt uit een onderzoek van het blad Oog voor Welstand.

Volgens de secretarissen van de welstandscommissies in Nederland komt het per commissie maar een paar keer per jaar voor dat een wethouder bij het verlenen van een bouwvergunning het advies negeert: ergens tussen de twee promille en twee procent van de gevallen. Anders gezegd, van de duizend adviezen neemt de wethouder er tussen de 980 en 998 over. Ruim een kwart van de welstandscommissies deed mee aan de elektronische peiling over dit onderwerp.

Verder in Oog veel aandacht voor particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw, in sommige gevallen in welstandsvrije wijken tot stand gekomen. Zo is de stadsvernieuwingswijk Nieuw Leyden ontworpen als een strakke boekenkast waar alle soorten boeken in passen zonder dat het een bende wordt: klassiek naast modern, staal naast baksteen. Het blijft heel ingewikkeld om een wijk met een dergelijke opzet bebouwd te krijgen. De begeleiding van de kopers is cruciaal, zegt Sander Berkhout van de gemeente Leiden.
Die ervaring heeft ook Dirk Baalman, die als begeleider namens de Overijsselse organisatie voor ruimtelijke kwaliteit, Het Oversticht, de nieuwe bewoners van de wijk Roombeek in Enschede bijstaat. De grote vrijheid in deze op de ruïnes van de vuurwerkramp gebouwde wijk leidde tot een paar grote missers, zoals een glaswand in het trappenhuis, waar de buren hun zijgevel tegenaan bouwden. Volgens Baalman van Het Oversticht vragen gemeenten in toenemende mate een intensieve begeleiding bij het bouwproces. `Vroege kwaliteitsadvisering, daarin ligt de toekomst voor welstandscommissies', aldus Baalman.
De Federatie Welstand organiseert op 20 juni 2007 in Almere een congres over particulier en privaat opdrachtgeverschap en de vraag waar gemeenten de grens trekken bij hun verantwoordelijkheid voor ruimtelijke kwaliteit.





Federatie Welstand