Cuypersjaar totaal in beeld gebracht


"Er klopt iets niet, Roland, er klopt iets niet."

DRUTEN, 20070620 -- Op 16 mei 2007, de verjaardag van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, ging in Roermond het Cuypersjaar officieel van start. In de komende 12 maanden zullen door heel Nederland activiteiten rondom Cuypers en zijn werken georganiseerd worden die sinds vandaag overzichtelijk zijn samengebracht door het Cuypersgenootschap.

Allesomvattende website

De organiserende partijen die besloten tot het uitroepen van een Cuypersjaar om deze bekende architect en zijn werk te eren, brachten op hun eigen websites de diverse activiteiten in beeld. Met name Roermond speelt hierbij een belangrijke rol.
Maar naast zijn rol als bouwheer van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en het sprookjesachtige kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht heeft Pierre Cuypers ook buiten Limburg, zijn geboorteland, naam gemaakt.

Het Cuypersgenootschap heeft om die reden besloten een allesomvattende website te laten ontwikkelen: www.cuypersjaar.nl

De website verschaft, naast algemene informatie en achtergronden over Pierre Cuypers en zijn werken, een helder inzicht in de maandelijkse activiteiten in de periode 2007-2008.

Nieuwste techniek

Tevens is de de website voorzien van een 'volautomatische vertaalservice', waardoor de Nederlandse tekst volautomatich vertaald wordt naar de Engelse en Franse taal.

De nieuwste Google-tool (Custom Search BETA-versie), een maatwerk zoekmachine, levert in een oogwenk alle ooit over Pierre Cuypers op internet gepubliceerde informatie op het beeldscherm van de bezoeker.

Artificial realitygame (ARG): De Cuyperscode

In het kader van het Cuypersjaar wordt ook een zogeheten artificial realitygame (ARG) ontwikkeld rond een mysterie dat met Cuypers te maken heeft. Sinds de Da Vincicode op deze manier destijds onder de aandacht van het grote publiek werd gebracht, geniet zo'n ARG meer en meer populariteit. Naarmate de raadsels die opgelost moeten worden ingewikkelder worden, blijkt een soort virtuele gemeenschappen te ontstaan rondom een forum waar men ervaringen uitwisselt of hulp vraagt bij het oplossen van het spel.

Ook via de website www.cuypersjaar.nl is deze ARG te vinden.

De ARG Cuypers is bestemd voor een groot publiek dat deels van achter de computer, maar ook een enkele keer op locatie de puzzels moet oplossen. In het spel is het mysterie fictief, maar wel gebaseerd op en ingebed in een werkelijk bestaand hebbend verleden.

De achterkleinzoon van Pierre Cuypers is bereid gevonden om als aangever en protagonist te functioneren. Het spel opent dan ook met de mailwisseling tussen Pierre en Roland Bruynesteyn, projectmanager van de restauratiecampagne van het graf, want ... "Er klopt iets niet, Roland, er klopt iets niet."

Een Cuypers nieuwsbrief en gastenboek completeren de website.





Peter J. Fontijn