Gemeente Sluis

Kadernota

PERSBERICHT - 14 juni 2007

Wereldrecordpoging 'Grootste levende zandlogo' op strand Breskens (bij vuurtoren)

Woensdag 20 juni staat er op het strand bij de vuurtoren in Breskens een spannende gebeurtenis op het programma. Het Willem van Oranje College uit Wijk en Aalburg onderneemt dan een recordpoging om het 'Grootste levende zandlogo' te realiseren. Om 10.00 uur geeft burgemeester Sala het startschot voor deze happening, waarvan de opbrengst bestemd is voor het project HOPE van de Stichting Edukans. Dit is een project in India om kinderarbeid tegen te gaan. Toeschouwers en supporters zijn vanaf 10.00 uur van harte welkom. Rond 15.30 uur wordt het eindresultaat verwacht.

Hoe gaat de recordpoging in zijn werk?
Gewapend met schoppen, planken, troffels, kruiwagens en ander materiaal beginnen leerlingen en docenten van het Willem van Oranjecollege rond 10.00 uur met deze uitdaging. Zij gaan een logo van twintig meter lang met de hand in het zand schrapen. Dit logo van hoofdsponsor Martens en Van Oord uit Oosterhout wordt eerst door dit bedrijf uitgezet op het zand, waarna de poging begint. Enkele logobouwers worden aan het eind van de poging ingegraven bij hun kunstwerk, vandaar de naam 'levend' zandlogo. Het sluitstuk is het gooien van een balletje met Indiaans zand vanaf de vuurtoren naar de ingegraven logobouwers. Pas als dit balletje gevangen wordt, is de poging een feit. Bestuurders van de gemeenten Aalburg en Sluis zullen bij dit spannende moment aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en het Willem van Oranje College.

150 meter lange tekst
Direct naast het zandlogo wordt met een bulldozer een tekst in het zand gemaakt van 150 meter lang. De letters vormen samen de tekst 'SAVE OUR CLIMATE', als oproep tegen de dreigende wereldwijde klimaatverandering. Er wordt vanaf de vuurtoren een filmpje van de tekst gemaakt dat wordt doorgestuurd aan media over heel de wereld. Marianne Vos, wereldkampioene wiel-rennen op de weg, zal in haar regenboogtrui het startsein geven voor het initiatief GW8-BGO door een Olympische vlam te ontsteken bij deze tekst (zie bijgevoegd persbericht).

Project Hope en stichting Edukans
De sponsorgelden die deze recordpoging oplevert, komen ten goede aan het project HOPE van de stichting Edukans. HOPE probeert kinderarbeid in India tegen te gaan. Dit door te zorgen dat kinderen een vakopleiding kunnen volgen. Eén van de leerlingen van het Willem van Oranje College, Bonita Beekhof, is ambassadrice van het project en heeft met leeftijdsgenootjes India bezocht. Tijdens die reis heeft zij het zand meegebracht dat in het balletje zit dat tijdens de recordpoging naar de logobouwers wordt gegooid. Stichting Edukans is een ontwikkelings-organisatie die zich richt op onderwijs. Zij heeft projecten in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa, die mede mogelijk worden gemaakt door giften en subsidies.