40 miljoen extra voor wegwerken wachtlijsten

Woensdag 20 juni 2007, nummer 25

40 miljoen extra voor wegwerken wachtlijsten jeugdzorg

Het kabinet trekt 40 miljoen extra uit voor jeugdzorg. Hiermee moeten de wachtlijsten in de jeugdzorg worden weggewerkt. Dit schrijft minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief schrijft Rouvoet dat er ongeveer 2100 kinderen na indicatiestelling langer dan negen weken moeten wachten voordat ze zorg krijgen. Om aan de grote vraag naar jeugdzorg te kunnen voldoen, trekt het kabinet 30 miljoen uit. Dit bedrag komt bovenop de 40 miljoen euro (structureel) die al eerder was gereserveerd voor de groeiende vraag naar jeugdzorg. 'Met dit bedrag verwacht ik dat de provincies de wachtlijsten binnen de normen kunnen houden', aldus Rouvoet.

De minister voor Jeugd en Gezin geeft in de brief verder aan dat het kabinet vijf miljoen euro extra uittrekt voor de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's). Dit om het groeiend aantal meldingen tijdig te kunnen behandelen.

Hoewel de doorlooptijd, de tijd tussen melding en afronding van het onderzoek, het afgelopen half jaar fors gedaald is (van 101 naar 78 dagen), wil Rouvoet meer.

'Het is van groot belang dat deze trend zich doorzet, omdat ik de wettelijke termijn van 13 weken voor een onderzoek te lang vind', aldus Rouvoet.

Om de toegenomen aanmeldingen bij de Raad voor de Kinderbescherming het hoofd te bieden, is eveneens vijf miljoen euro beschikbaar.

-0-0-0-

Noot voor redacties (