Galenus Geneesmiddelenprijs 2007 voor Gardasil


Galenus Researchprijs 2007 voor dr. Chris Oostenbrink

LEIDEN, 20070620 -- Sanofi Pasteur MSD wint Galenus Geneesmiddelenprijs De Galenus Geneesmiddelenprijs 2007 is op dinsdag 19 juni toegekend aan Sanofi Pasteur MSD voor het product Gardasil. De prijs werd dit jaar door prof. dr. H.M. Pinedo uitgereikt in het Natuurhistorisch Museum Naturalis te Leiden. De Galenus Researchprijs 2007 ging dit jaar naar dr. B. Ch. Oostenbrink (29 jaar). Hij ontving uit handen van prof. dr. D.D. Breimer een gouden plakkaat en een geldbedrag van ¤ 5.500,-.

Gardasil
De jury onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Timmerman, tevens leider van de ceremonie, was zeer positief over Gardasil. Het innovatieve middel is geregistreerd ter preventie van verschillende vormen van kanker en geeft volledige bescherming tegen infectie van vier typen humaan papillomavirus (HPV): type 6, 11, 16 en 18. Het vaccin voorkomt naast baarmoederhalskanker ook andere aandoeningen die worden veroorzaakt door één van de typen humaan papillomavirus. Gardasil is tevens het eerste vaccinatiemiddel dat vrijwel geheel is opgebouwd uit niet-infectieuze virusachtige deeltjes die via recombinant-DNA-techniek zijn geproduceerd door schimmels.

Genomineerden
Er waren maar liefst acht inzendingen. Onder de inzendingen bevonden zich één klein synthetisch molecuul, één antibioticum, twee vaccins, enkele antilichamen en een `groot' eiwit. Van de geneesmiddelen nomineerde de vakkundige jury er vier. Biogen kreeg een nominatie voor Tysabri (een monoklonaal antilichaam dat de migratie van T- lymfocyten naar het CNS belemmert en daardoor de progressie van MS tegengaat), Genzyme Europe voor Myozyme (een recombinant humaan enzym bij de behandeling van ernstige spierziekten, waaronder de ziekte van Pompe) en Glaxo Smith Kline voor het middel Rotarix (een oraal vaccin ter voorkoming van de gevolgen van infecties met het rotavirus bij kinderen).

Galenus Researchprijs 2007 voor dr. Chris Oostenbrink
Dr. B. Ch. Oostenbrink (29 jaar), werkzaam als assistent professor aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, was volgens de jury de ideale winnaar van de Galenus Researchprijs 2007. De jonge onderzoeker kreeg de gouden medaille en een geldbedrag van ¤ 5.500,- uit handen van prof. dr. D.D. Breimer. In het huidige onderzoek van Oostenbrink ligt het zwaartepunt op de structuur van eiwitten. De targets voor geneesmiddelen zijn meestal eiwitten en hebben vaak zeer complexe structuren. In 2004 kwam de veelbelovende onderzoeker na zijn promotie in Zwitserland terug naar Amsterdam, om bij prof. dr. N.P.E.Vermeulen aan de slag te gaan. Oostenbrink heeft inmiddels een Horizon Doorbraakproject gehonoreerd gekregen van het Nederlands Genomics Initiative op het gebied van de bioinformatica en verwierf ook een VENI-grant.

Over de Galenusprijs
De Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs worden jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel van het jaar , respectievelijk een veelbelovende, jonge onderzoeker. De prijs werd in 1993 ingesteld door Patient Care, het nascholingsblad voor artsen. De jury onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Timmerman is onafhankelijk en bestaat uit wetenschappers en bestuurders van openbare lichamen in de medische sector.





Ingezonden persbericht