110 jaar Christelijke Muziekvereniging Looft den Heer uit Garyp


GARYP, 20070620 -- Dankzij de 12 mannen die op 7 oktober 1897 bijeen kwamen in de Gereformeerde kerk om `eene vereniging op te rigten, ten doel hebbende met trompetsgeschal de Heer te loven' bestaat Christelijk Muziekvereniging Looft den Heer dit jaar 110 jaar.

Eerste dirigent werd meester J.D. de Vries uit Bergum, maar `hij was vanwege het ruwe weder weleens absent', waarop meester Lub op zijn beurt voor hem inviel en de dirigeerstok ter hand nam. De heer Lub heeft zich ongeveer 20 jaar zeer verdienstelijk voor de vereniging gemaakt d.m.v. een tomeloze inzet t.o.v. de directie en muzieklessen. Tevens leerde hij het korps marcheren. Na dirigenten Akkerman, Terpstra en Spitter kwam het tijdperk Kuiken, ook wel koraaltijdperk genoemd. Samen met de leden zorgde deze dirigent ervoor dat de vereniging in de eerste afdeling terechtkwam. Van 1956 tot 1981 dirigeerde de heer Zandstra de vereniging. Hij arrangeerde en componeerde alle psalmen voor de vereniging. Daarna kwam Hille van Hijum. Een jaar later (1982) werd de vereniging omgevormd van fanfare naar brassband. In 1988 wordt de vereniging gesplitst in een A- en een B-korps. Het B-korps kwam onder leiding te staan Siemen Hoekstra. Daarna volgden Sijtze van der Hoek (Siemen en Sijtze zijn twee niet onbekende namen in de blaasmuziekwereld) en de heer Lykele van der Veen. Vanaf 1993 staat het B-korps onder leiding Theo Sibma. April 2000 nam Marco Middelberg het dirigentschap over van Van Hijum. Vanaf augustus 2003 dirigeert Syde van der Ploeg het A-korps. Het A-korps komt op concoursen uit in de 4e divisie.

In het verleden heeft de verenging het nodige meegemaakt; een komen maar soms ook gaan van leden, perioden waarin opheffing van de vereniging zeer nabij was, een vaandel dat verdwenen is en terug wordt gevonden in een Groninger kroeg, wisseling van dirigenten, onderscheiden van jubilerende leden, benoemen ereleden (thans 2).

De muziekvereniging is nog steeds een bloeiende vereniging. Maar natuurlijk zijn nieuwe bloemen ook in deze vereniging altijd welkom zodat het voortbestaan van de muziekvereniging niet in gevaar zal komen.

Het 110-jarig bestaan wil de vereniging natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan en daarom zijn de volgende activiteiten gepland:

- op zondag 7 oktober (de exacte datum van oprichting) zullen het A- en B-korps o.l.v. Syde van der Ploeg de kerkdienst begeleiden en

- op zaterdag 27 oktober spelen beide korpsen op het jubileumconcert in de Andreastsjerke te Garyp. Hieraan zal worden meegewerkt door troubadour Gurbe Douwstra. Aanvang 20:00 uur.

Het concert in Het Lichtpunt te Kollumerzwaag op 20 mei jl. en op Buitenplaats It Wiid te Earnewâld op 15 juni jl. waren zeer geslaagd.

Daarnaast houdt de vereniging:
op 9 november haar jubileumbazar in It Geahûs.

Voor meer informatie:

www.looftdenheergaryp.nl of
ldhg@hetnet.nl





Chr. Muziekvereniging Looft den Heer Garyp