NCRV

Nationale Landschappen

Aflevering 1: Arkemheen-Eemland

Donderdag 21 juni
Nederland 2, 20.00 uur

Vanaf donderdag 21 juni start de natuurserie Nationale landschappen. De serie laat in zes afleveringen karakteristieke Nederlandse landschappen zien. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdelta's, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. En ertussendoor kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, eeuwenoude boerderijen en weidse poldergezichten. In de landschappen is de cultuurgeschiedenis van ons land te lezen. De grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen onze unieke landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. De landschappen zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf. Hierdoor bieden ze aantrekkelijke mogelijkheden voor recreatie en toerisme.

In de aflevering van 21 juni staat het Nationaal Landschap Arkemheem-Eemland centraal, dat ligt tussen Eemnes, Amersfoort en Nijkerk. Alhoewel vlak aan de snelweg gelegen, is hier nog volop te genieten van rust en ruimte. Cora Postema is projectleider van het Nationaal Landschap Arkemheem-Eemland. Cora neemt de kijkers mee het gebied en laat zien wat er te beleven is: de variëteit in het landschap, de vele weidevogels, de historische stoomgemalen en de haven van Spakenburg.

Ondernemende boeren zien nieuwe kansen om burgers te laten genieten van het gebied. Maar niet alle bewoners zijn even gelukkig met de nieuwverworven status van Nationaal Landschap. Sommige activiteiten worden beschouwd als aantasting van de eigen leefsfeer en zondagsrust.

Deze serie werd eerder uitgezonden in het voorjaar van 2007.