Welk onderzoek krijgt eigen digitale snelweg van SURFnet?

24.05.2007 / 15:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Surfnet bv

Surfnet bv

SURFnet daagt wetenschappers uit met lichtpaden en 100.000 euro

Utrecht, 24 mei 2007 - Op 21 juni aanstaande zullen SURFnet en NWO bekendmaken wie de hoofdprijzen hebben gewonnen van de lichtpadenwedstrijd. Deze wedstrijd is uitgeschreven in het kader van het stimuleringsprogramma Enlighten your Research. De wedstrijd, waarin veertien onderzoeksgroepen zijn vertegenwoordigd, is een spannende strijd tussen onder andere (bio-)medici, gedragswetenschappers, astronomen, klimaatonderzoekers en (bio-)informatici. Vijf onderzoeksgroepen kunnen ieder een lichtpad en 20.000 euro winnen.

Sinds vorig jaar beschikken wetenschappers in Nederland over een van de meest geavanceerde en snelste netwerken ter wereld. Het SURFnet6-netwerk is een zogenaamd 'hybride' netwerk, waarmee het mogelijk is om voor grote datastromen aparte, exclusieve snelwegen buiten het reguliere internet om aan te leggen. Zo'n snelweg die rechtstreeks van onderzoeker naar onderzoeker loopt, noemen we een lichtpad en betekent een enorme impuls voor data-intensief wetenschappelijk onderzoek In de voorstellen die onderzoekers voor het stimuleringsprogramma hebben ingediend, worden zowel lichtpaden naar het buitenland gevraagd (naar bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten) als binnen een stad.

Met het toepassen van lichtpaden hebben Nederlandse onderzoekers een grote voorsprong in kennis en ervaring in digitale distributie. Medici kunnen zo gaan beschikken over een geweldig grote database. Astronomen kunnen sterrenwachten koppelen. De mogelijkheden lijken bijna onbegrensd, zeker wanneer we kijken naar de 15.000 Terabytes (150 keer de omvang van alle tekst op het wereldwijde web) per jaar die de nieuwe deeltjesversneller van CERN dit jaar via lichtpaden gaat versturen. Enlighten your research is het lichtpad stimuleringsprogramma van SURFnet voor Nederlandse onderzoekers. SURFnet heeft de lichtpadenwedstrijd in samenwerking met NWO georganiseerd om meer onderzoekers de mogelijkheid te geven vernieuwend onderzoek te doen.

Voor meer informatie over lichtpaden: lichtpad.surfnet.nl/

Over SURFnet
SURFnet maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. Wij ontwikkelen en exploiteren het landelijke netwerk SURFnet6 en bieden innovatieve diensten op het gebied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.

Over NWO
NWO werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Samen met wetenschappers, (inter)nationale wetenschapsorganisaties en bedrijven ontwikkelt en financiert NWO onderzoeksprogramma's van topkwaliteit. Met subsidie van NWO werken zo'n 4.500 onderzoekers bij universiteiten en (NWO-)instituten. Het basisbudget bedraagt ruim 400 miljoen euro per jaar.

Voor de redactie,