Senternovem


Leertheater "Leert Nederland van haar Koplopers?"

Aanvangsdatum

21-06-2007

12.00 - 17.00 uur

Tijdens deze bijeenkomst - die deels parallel loopt aan het midzomern8 festival, maar al eerder begint - staat de vraag centraal of er zonder 'koplopers' in Nederland systeeminnovatie op het gebied van duurzame ontwikkeling mogelijk is. Vernieuwers intrigeren en genereren energie in hun omgeving. Soms gebeurt dit direct en is het overduidelijk aanwijsbaar. De vraag is wat we er van kunnen leren, want net zo vaak is het minder transparant. Het lijkt alsof enthousiasme en idee gevangenen zijn van de bestaande gewoonten en organisaties.

Jan Borghuis (Greenweels) kunnen we met recht een koploper noemen. Hij wist de (schaarse) fysieke ruimte in de binnenstad te verwerven door de ruimte in de hoofden van de overheden te creëren. Op 21 juni komt hij vertellen hoe hij dit heeft weten te realiseren en op welke wijze het product van de deelauto zich verhoudt tot het systeem van (binnenstedelijke) mobiliteit. John Grin (Universiteit van Amsterdam) zal op deze casus reflecteren en aandacht schenken aan de rol die koplopers vervullen om tot systeemverandering te komen. Hij zal de leerervaringen uit deze casus bespreken en stilstaan bij die onderdelen die van belang zijn voor het versterken van het beleid ten aanzien van een duurzaam Nederland.

Er lijkt ruimte binnen de overheid om tot verandering te komen. Maar hoe groot is deze ruimte en waar zitten deze mogelijkheden? Op 21 juni belichten we de diverse invalshoeken van 'de kansen en beperkingen van koplopers' om duurzaamheid fundamenteel in de samenleving te introduceren.

Het programma van het leertheater ziet er als volgt uit:

12.00 - 12.30: Inloop met koffie/thee en een broodje

12.30 - 12.45: Opening Leertheater door Douwe Jan Joustra

12.45 - 13.30: 'Van goed concept tot innovatieve voorloper' door Jan Borghuis

13.30 - 14.00: Pauze

14.00 - 14.45: 'Een reflectie op systeeminnovaties' door John Grin

14.45 - 15.45: Interactie met de zaal onder leiding van Douwe Jan Joustra

15.45: Einde leertheater, verplaatsen naar de buren voor hewt midzomern8 festival

Doelgroep

Professionals die zich met duurzame ontwikkeling bezig (willen) houden

Locatie

De NDSM werf in Amsterdam op het Midzomenrn8 festival

Toegangsprijs

geen
Contact

Toegang is gratis (maar het maximum aantal deelnemers is 100 personen).

Aanmelden voor 10 juni a.s. via een e-mail met daarin uw volledige adres en met als onderwerp aanmelden leertheater 21 juni naar lvdo@senternovem.nl. Wanneer u zich aanmeldt gaan we ervan uit dat u ook daadwerkelijk zult verschijnen.

Ongeveer een week van tevoren zult u een inschrijvingsbevestiging ontvangen.

Meer informatie

Website van het Midzomern8 festival
uitnodiging leertheater 21-6-07