Universiteit Utrecht

Persbericht

11 juni 2007

Seminar op 21 juni over houtkap in tropisch bos

Experts maken balans op van duurzaam bosbeheer

Kappen in tropisch regenwoud gaat velen aan het hart. Er zal echter altijd vraag blijven naar tropisch hout en ontwikkelingslanden willen verdienen aan deze natuurlijke rijkdommen. Selectief kappen van bomen is dus onvermijdelijk en daarmee ook enige schade aan het bos. Een lastige balans, waarover veel discussie wordt gevoerd. Op 21 juni organiseren wetenschappers van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit, beleidsmakers, natuurbeschermers en bosbeheerders het seminar Sustainable forest management in the tropics. Are we on the right track? in Ede. Het seminar geeft een overzicht van de ontwikkelingen en toekomstperspectieven van tropisch bosbeheer.

'Uitspraken rondom houtkap uit tropisch regenwoud zijn vaak gebaseerd op emotie, het wordt tijd dat de feiten boven tafel komen', stelt professor Frans Bongers van Wageningen Universiteit en dagvoorzitter van het seminar. De afgelopen decennia zijn er veel initiatieven ontplooid om tropische bossen duurzaam te beheren. Van internationale verdragen tot houtcertificering en van nationale wetten tot bosmonitoring met satellieten. Ook het CITES-verdrag voor handelsbeperkingen van bedreigde soorten is zo'n initiatief. Op dit moment wordt voorgesteld enkele belangrijke houtsoorten daarin op te nemen.

Natuurbescherming met de kettingzaag

Tijdens het seminar in Ede maken wetenschappers, beleidsmakers, certificeerders en bos- en natuurbeheerders de balans op van deze initiatieven. De centrale vraag is of we op de goede weg zijn. Francis Putz, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en één van de sprekers vindt van wel: 'Duurzaam bosbeheer is mogelijk en het gaat prima samen met bescherming van biodiversiteit. Natuurbescherming met de kettingzaag, zou je kunnen zeggen.' De illegale houtkap is volgens Putz wel een groot probleem: 'Ook zijn oliepalmplantages vaak lucratiever dan bosbeheer, en zijn de effecten van certificering nog gering'.

Wetenschap vs. praktijk en beleid

Tropisch bosbeheer is een onderwerp waar uitwisseling tussen kennis, beleid en praktijk van groot maatschappelijk belang is. Daarom zullen op het seminar wetenschappers een overzicht geven van de stand van kennis, beleidsmakers de politieke agenda schetsen, en wordt de lastige praktijk van bosbeheer uit de doeken gedaan door natuurbeschermers en bosbeheerders. De vijf organisatoren van het seminar vertegenwoordigen deze drie pijlers: kennis en kennisbenutting (Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Tropenbos International), beleid (Ministerie van LNV), en de praktijk (Vereniging Tropische Bossen).

Aanmelden

Het seminar is gratis te bezoeken na inschrijving. Voor programma en inschrijving zie www.tropischebossen.nl.

Meer informatie

Wietske de Lange, Universiteit Utrecht, (030) 253 4073 w.delange@uu.nl.

Marjet Heins, directie Communicatie ministerie van LNV, (070) 378 4791.