Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Fietsenproject politie IJsselstreek van start             |
De politie in het district IJsselstreek gaat de komende maanden meer aandacht schenken aan de diefstal van fietsen en dan vooral het voorkomen daarvan. Het team Zutphen bijt woensdag 13 juni het spits af met een eerste actie in de omgeving Noordveen en een fietsgraveeractie.

Tussen 12.30 en 15.30 uur kunnen fietseigenaren hun fiets op de Weg naar Laren (ter hoogte van Super de Boer) laten voorzien van de postcode. Die wordt in het frame gegraveerd door de stadswachten van de gemeente Zutphen. Daarnaast is er voorlichting over de preventie van fietsdiefstal en een controle op onafgesloten fietsen en schuurtjes.

De graveeractie wordt herhaald op donderdag 21 juni op de Houtmarkt in Zutphen, dan tussen 14.30 en 16.30 uur.

Het lijkt er op dat het aantal diefstallen van fietsen iets aan het afnemen is. In 2006 werd 879 keer aangifte gedaan tegen 990 keer in 2005. Dat is hoopvol, omdat de bereidheid om aangifte te doen is toegenomen dankzij de mogelijkheid van internetaangifte.

Juiste deze lichte daling is alle reden om hier blijvend aandacht voor te vragen en te attenderen op de preventie van diefstal. Agenten zullen de komende twee maanden tijdens hun surveillance extra letten op mogelijk gestolen fietsen. Aan de hand van bijzonderheden aan de fiets kan soms al in één oogopslag geconstateerd worden dat er iets niet in de haak is. Agenten zullen daar extra op letten en de nodige vragen stellen aan de berijder. In Zutphen zullen de Stadswachten fietsen controleren met behulp van een mobiele handcomputer. Daarnaast zijn er controles op scholen, bij evenementen en in de woonwijken.

Naast de graveeractie door de Stadswachten houdt de politie zich bezig met controle en toezicht. De aandacht richt zich vooral op de controle van onafgesloten fietsen bij scholen en het toezicht in de woonwijken op onafgesloten schuurtjes en kelderboxen. Eerdere controles hebben uitgewezen dat veel mensen hun fiets nog onafgesloten bij de woning laten staan. Tegen een hekje of in de tuin, zichtbaar vanaf de openbare weg. Ook tuinschuurtjes zijn vaak niet afgesloten. Regelmatig vinden op deze manier diefstallen van fietsen plaats. Waar agenten een dergelijke situatie aantreffen krijgen de bewoners een brief in de bus met een waarschuwing en tips voor preventie.

Ook de teams Brummen, Voorst en Lochem zullen de komende maanden dergelijke controles houden.


---


---


---

---- --