CIBG: Kansen voor buitenlandse zorgverleners creëren en behouden

Kansen voor buitenlandse zorgverleners creëren en behouden!

CBGV organiseert conferentie 'Vakbekwaamheid zonder grenzen!' in het kader van de nieuwe assessmentprocedure voor zorgverleners van buiten Europa.

Nieuwsbericht, 16 juni 2006

Op donderdag 21 juni opent Theo van Berkestijn, arts en voorzitter van de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV), de conferentie 'Vakbekwaamheid zonder grenzen!'. Deze conferentie heeft tot doel de kansen, maar ook de knelpunten van de assessments voor zorgverleners van buiten Europa die in Nederland willen werken, te verkennen, te benoemen en aan te pakken.

Centraal in de ontwikkelde assessments voor artsen, tandartsen en verpleegkundigen met een niet-Europees diploma, staan kennis- en vaardighedentoetsen. Objectieve en gestandaardiseerde toetsing biedt zorgverleners die een aanvraag voor vakbekwaamheid indienen, een kans om te laten zien 'wat ze waard zijn'. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van instroom van deze kansrijke groep geborgd. Want de toetsen zijn gebaseerd op het Nederlandse opleidingsniveau.

Van Berkestijn is trots op en onderstreept het belang van deze nieuwe procedure die samen met onderwijsinstellingen, beroepsverenigingen en het ministerie van VWS tot stand kwam: 'Nederland wil kwaliteit van beroepsbeoefenaren in de zorg. Die kunnen ook uit het buitenland komen: kansen voor hen én voor ons. Maar hoe weten we of er sprake is van een 'match'? En zo niet, hoe creëren we mogelijkheden om dat alsnog te bereiken?' Met als startsein kabinetsbeleid uit 2001 zijn partijen aan de slag gegaan om dit assessment te realiseren.

De conferentie 'Vakbekwaamheid zonder grenzen!' heeft dan ook tot doel om de knelpunten die bestaan rondom deze nieuwe aanpak, bijvoorbeeld financiering van kandidaten bij hun vervolgopleidingen of in hun levensonderhoud, te benoemen en breed op te pakken. Onder leiding van mr. R. van Boxtel, discussieert daarom een panel met Tweede kamerleden en topambtenaren van de ministeries van VWS, OC&W en SZW, over oplossingsrichtingen. Een tweede doel van de conferentie is om de kansen van de ontwikkelde toetsproducten en methodiek te verkennen, zowel binnen Nederland als daarbuiten.

Noot voor redacties (