Gemeente Winterswijk


15 juni 2007

Charettes: interactieve ontwerpworkshops voor PPS-projecten

Winterswijk - Op 21 en 22 juni organiseert de gemeente Winterswijk zogenoemde 'charrettes'. Charrettes zijn workshops waarin interactief wordt ontworpen (tekenen, rekenen en maquettes bouwen). De charrettes zullen een belangrijke en waardevolle bijdrage zijn voor de stedenbouwkundige invulling van verschillende locaties in Winterswijk. Het gaat om locaties die PPS Impuls op dit moment aan het ontwikkelen is: Spekende, Siloterrein, Notaristuin, Spoorhoek (alias Deanmoor of Aurora) en de Spoorzone.

De gemeente heeft uitnodigingen verstuurd aan verschillende organisaties die een brede vertegenwoordiging van Winterswijk vormen. Deelnemers zijn de partners van PPS Impuls, medewerkers van de gemeente Winterswijk, enkele gemeenteraadsleden en de klankbordgroep van PPS Impuls. PPS Impuls stelde deze groep samen om belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken in, informeren over en te laten reageren op de plannen van PPS. De klankbordgroep is voor dit initiatief voor de eerste keer gevraagd als groep te opereren.

Zes Winterswijkers
De gemeente zoekt daarnaast (maximaal zes) Winterswijkers die mee willen doen aan de charrettes. Voorwaarde is dat zij een duidelijke binding hebben met een van de genoemde projecten (als omwonende of belanghebbende). Aanmelden (met duidelijke argumentatie) kan via e-mail communicatie@winterswijk.nl of telefonisch bij de afdeling Communicatie, 545 555.

Niet vrijblijvend
Deelname aan de charrettes is niet vrijblijvend. Integendeel, de deelnemers moeten de handen uit de mouwen steken: brainstormen, tekenen, rekenen, maquettes maken, enzovoort. Het zijn twee intensieve dagen met als eindresultaat concrete ontwerpvoorstellen voor de PPS-locaties die moeten kunnen rekenen op politiek, maatschappelijk en financieel draagvlak. Het ontwerpteam van Andries Geerse biedt deskundige ondersteuning (www.stedenbouwkundige.nl). De charrettes zijn een start van de stedenbouwkundige invulling. In de volgende fasen in de planvorming worden alle omwonenden en andere belanghebbenden uitgenodigd voor uitvoerige informatie over de plannen. Op dit moment gaat het sec om de stedenbouwkundige invulling.

Doel
Het doel van het organiseren van de charrettes is voor de gemeente Winterswijk om betere grip te kunnen krijgen op de start van de ontwikkeling van verschillende projecten binnen de publiek-private samenwerking in Winterswijk. De gemeente, een van de partners van PPS Imuls, pakt de regierol met dit initiatief nadrukkelijk terug. De gemeente is initiatiefnemer van de charrettes. Directeur Rob de Redelijkheid van PPS Impuls treedt op als dagvoorzitter en wethouder Rik Gommers als gastheer. Beiden nemen niet deel aan de charrettes.

Wanneer
De charrettes zijn op 21 en 22 juni. De kickoff is op woensdag 20 juni om 19.30 uur in het penthouse van de Tricot (Spoelerij). Een niet zoals eerder aangekondigd in de raadzaal van het raadhuis. Deze bijeenkomst is openbaar. De charrettes zelfs zijn op donderdag 21 juni en vrijdag 22 juni van 9.00 tot ongeveer 17.00 uur. Dit zijn besloten bijeenkomsten die plaatsvinden in het informatiecentrum van PPS Impuls aan de Schoolstraat 5. Op vrijdag 22 juni om 17.00 uur is de eindpresentatie. Die is openbaar en vindt ook plaats in het penthouse van de Tricot (Spoelerij).