Universiteit Twente

'Misvouwen' van eiwitten in beeld

Oratie prof. Vinod Subramaniam, Biophysical Engineering

Eiwitten die normaal functioneren, zijn in staat zich op een productieve manier te vouwen naar actieve functionele vormen. Als dit vouwproces op de een of andere manier misgaat, zijn de gevolgen groot. Een snel groeiend aantal ziekten heeft te maken met deze protein misfolding, waaronder neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Over de biofysica van dit `misvouwen' houdt prof. Vinod Subramaniam op 21 juni zijn intreerede.

Bij Parkinson is bijvoorbeeld een opeenhoping te zien, waarin de eiwitten `fibrils' vormen, nanoschaal draden die zich afzetten in het hersenweefsel van de patiënt. De fysica van het misvouwen van eiwitten en de vorming van deze draden is nog niet opgehelderd en vormt een sleutelprobleem in de biofysica. In zijn intreerede `Biophysics of protein misfolding' stelt Subramaniam een aantal nanoschaal imagingtechnieken, zoals Atomic Force Microscopy, voor om de structuur en dynamica van de eiwit nanostructuren in beeld te brengen, en de interacties die zij aangaan. Op deze manier hoopt hij nieuw licht te werpen op de mechanismen achter het misvouwen van eiwitten.

Een atomic force microscopy (AFM)-opname van een variant van het menselijk alpha-synuclein eiwit zoals geobserveerd bij de ziekte van Parkinson.

Het onderzoek van de Biophysical Engineering groep van prof. Vinod Subramaniam maakt deel uit van zowel het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie als het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie.

De tekst van de rede is op verzoek toe te sturen.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 20-06-2007 16:08:05 door Webmaster