Dienstenbond CNV

Nieuws

21 juni 2007

Personeel vraagt top Fortis klare wijn te schenken

Met de symbolische overhandiging van een grote fles wijn met het opschrift Chateau Claire vraagt het personeel van Fortis en ABN AMRO bij monde van CNV Dienstenbond klare wijn te schenken over de werkzekerheid van het personeel bij een overname van ABN AMRO door het consortium. Jan van Rutten, bestuursvoorzitter van Fortis bank Nederland neemt de fles donderdagmiddag namens Fortis in ontvangst. De actie vindt plaats voorafgaand aan het overleg van de vakbonden met Fortis. In dit overleg is werkzekerheid voor het personeel voor CNV Dienstenbond hét hoofdonderwerp. CNV Dienstenbond wil een ondubbelzinnige toezegging dat er als gevolg van de fusie geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Dé vraag na afloop van het overleg is dan ook of Chateau Claire ontkurkt kan worden.

Vorige week donderdag zei topman Votron van Fortis in de media dat gedwongen ontslagen zouden uitblijven, waarna hij dit in contacten met de vakbonden weer afzwakte en nuanceerde. Bernard-Jan de Groot, bestuurder CNV Dienstenbond: Wij willen duidelijkheid en roepen hem op zijn uitspraken in de media gestand te doen en ondubbelzinnig te kiezen voor werkzekerheid voor het personeel. Op verzoek van leden en kaderleden startte CNV Dienstenbond afgelopen maandag een kettingmail-actie onder het personeel van Fortis en ABN AMRO. Het personeel kan met de actie zijn stem laten horen en de oproep gericht aan Fortis om af te zien van gedwongen ontslagen bij een overname ondertekenen.

Naast de eis om gedwongen ontslagen bij een overname uit te sluiten vraagt CNV Dienstenbond in het overleg ook aandacht van Fortis voor de cultuurverschillen bij een eventuele overname. Bernard- Jan de Groot: Het is bij een overname van ABN AMRO door Fortis toch een beetje de muis die de gang van de Olifant bepaalt. Fortis dient oog te hebben voor deze gevoelens bij het personeel van ABN AMRO. Cultuurverschil is een onderschat fenomeen, maar is wel bepalend voor het succes van een fusie of overname.