Gemeente Heiloo


Doorbraak impasse geluidswal A9 Heiloo

De plannen voor een geluidswal en een fietspad langs de A9 ter hoogte van de woonwijk Plan Oost in Heiloo worden aangepast. Dit is het gevolg van overleg tussen de gemeente Heiloo en de provincie Noord-Holland en vertegenwoordigers van de buurt.

In 2002 hebben de gemeente Heiloo, de provincie en Rijkswaterstaat afspraken gemaakt over de aanleg van een geluidswal ter hoogte van Plan Oost vanwege de geluidsoverlast.

De gemeente Heiloo wil direct langs de A9 vanaf de Kanaalweg en ruim voorbij plan Oost een geluidswal van 1 km lang. De provincie wil het landschap langs de A9 zoveel mogelijk open houden. Het voorstel van de gemeente paste hier niet in. Na overleg tussen de provincie, de gemeente en vertegenwoordigers van de buurt, bleek de oplossing onverwachts snel gevonden. De plannen voor de geluidswal worden dan ook aangepast.

De wal loopt straks vanaf de Kanaalweg richting het noorden. Ter hoogte van plan Oost buigt de geluidswal mee met de groenstructuur, die de grens vormt met deze woonwijk. Hierdoor blijft in het noorden bij Landgoed Nijenburg de openheid van het landschap intact.

Als voorwaarde voor deze nieuwe plannen, stelt de provincie dat het noordelijk deel van de Oosterzijpolder, definitief open blijft en bijvoorbeeld geen bedrijventerrein kan worden. Hiermee blijft dit deel van de Oosterzijpolder een groene buffer tussen het dorp Heiloo en het bedrijventerrein Boekelermeer. Deze buffer vormt zo ook een verbinding tussen het landgoed Nijenburg en Het Heilooër- en Limmer Die. We zijn blij dat de impasse is doorbroken, aldus gedeputeerde Ton Hooijmaijers en wethouder Rob Opdam.

Nieuwe procedure nodig
Voor de aanleg van de geluidswal is een vrijstellingsprocedure nodig. Hiervoor heeft de gemeente een zogeheten verklaring van geen bezwaar van de provincie nodig. De start van de vrijstellingsprocedure is naar verwachting begin 2008. Dit komt onder andere doordat de plannen voor de geluidswal nu gekoppeld zijn aan het conceptplan Ruimtelijk plan Landelijk Gebied. Dit plan wordt eind dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast vraagt het aanpassen van de plannen nog de nodige tijd van voorbereiding en onderzoek.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Heiloo